Vlagyimir Putyin

Úgy tűnik a háború mellett Vlagyimir Putyinnak van ideje szabadjára engedi fantáziáját az űrkutatással kapcsolatban.


Putyin kedden az ország Vosztocsnij űrrepülőtéren tett látogatása során azt mondta, hogy sikeresen meg kell felelniük az űrkutatás kihívásainak. A vezető szerint Oroszország azt reméli, hogy valamikor idén egy személyzet nélküli űrhajó landolhat a Holdon.

Helyrerázzuk a Hold-programot.

– mondta a bejelentés során.

A Holdra szállásról szóló bejelentések, a nacionalista büszkeség nagyszabású erőlködései, ez pedig nem meglepő egy olyan kormánytól, amely aktívan védi polgárait attól, hogy bármit is halljanak az Ukrajnában zajló szörnyűségekről.

A 2022-es harmadik negyedévre a Luna 25 állomásnak készen kell lennie. Meg fogjuk csinálni időben?

– kérdezte Putyin a Roszkozmosz vezérigazgatójától, Dmitrij Rogozintól.

A küldetés a tervek szerint augusztus 22-én indul Vosztocsnijból. Azonban a késések mellett az ország űrprogramjának szankciók soraival kell szembenéznie az ukrajnai invázió miatt. A főbb partnerek, köztük a NASA és az Európai Űrügynökség pedig sietve keresnek alternatívát az orosz gyártmányú rakéták helyett a közelgő misszióikhoz.

A Luna 25 egy lépcsőfok a 2035-ig Kínával közösen a holdi kutatóállomás létrehozásának jövőbeli célja felé. Rogozinnak és a Roszkozmosznak azonban nem lesz könnyű dolga. A Hold felszínére való puha leszállás nem könnyű feladat, amint azt az 1950-es évek vége óta tett számtalan kísérlet bizonyított.

A Szovjetunió volt az első ország a világon, amely 1959-ben a Luna 2 küldetésével elérte a Hold felszínét, vagy inkább beleütközött a Holdba.

Ennek viszont már 46 éve. Vajon a konfliktusokkal és a nemzetközi együttműködés későbbi felbomlásával jellemezhető 2022-es év lesz az ország dicsőséges visszatérésének éve? Lehet tippelgetni, de a válasz lehet, hogy egyszerűbb, mint gondolnánk.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk