Egy Mustang hátsó lámpája.

Elképesztő áron kelhet el ez a ritka Ford Mustang

Időről időre felbukkan egy-egy ritka kincs az autógyűjtők számára. Ilyen például ez az 1965-ös Shelby GT350R, amelyet jelenleg a Bring a Trailer aukciós oldalon kínálnak árverésre.


A legendás „R-változat” az utcai GT350 erősebb utódja volt, amelyet a Ford versenypályán való jelenlétének megerősítésére építettek. A GT350R három egymást követő SCCA nemzeti B-szériás bajnoki győzelemmel ('65, '66 és '67) bebetonozta helyét az autósport történetében.

Ez a modell – amely egyike a Shelby American által '65-ben épített mindössze 36 kulcsrakész versenyautónak – kivételes származással és pedigrével rendelkezik, ami megmagyarázza, hogy a BaT-en miért kerül most hét számjegyű összegebe ez a járgány.

Röviddel azután, hogy legördült a gyártósorról, csatlakozott egy 12 várost érintő turnéhoz, hogy népszerűsítse a márka versenyeredményeit. 1966-ban a GT350R egyike volt annak a maroknyi autónak, amelyet a raliversenyeken és hosszú távú versenyeken részt venni kívánó úriemberek hoztak be Peruba.

A négykerekű 1984-ben tért vissza az államokba, majd jelentős felújításon esett át. Az autó ezt követően 2017-ben a Shelby-show-körúton Triple Crown címet szerzett, és számos bemutatón is szerepelt.

Ma az újszerű állapotú Mustang eredeti versenyfestését viseli: Wimbledon White, Guardsman Blue Le Mans-csíkokkal.

Néhány jellegzetes vonása is bizonyítja, hogy versenymodellről van szó, például ilyen az üvegszálas első kötény integrált fékhűtő-szellőzőnyílásokkal, a szélesített sárvédők, a felülről szellőző plexi hátsó ablak, a felhúzható plexi oldalablakok és a szegecselt alumínium vitorlázatblokkoló lemezek.

Belül pedig a versenystílusú belső térben egy bukócső és egy tűzoltó készülék, valamint fekete bőrülések, fakeretes kormánykerék és korhű műszerek találhatók. A kilométeróra 14500 kilométert mutat, a valódi kilométeróraállás azonban ismeretlen.

A motorháztető alatt egy friss Ford 289 ci V8-as motor található, újjáépített hengerfejekkel és időzítő egységekkel, négycsöves Holley-karburátorral és Cobra-szívócsővel.

A cikk írásakor a vintage-járgány ára 775 000 dolláron (286,6 millió forint) állt. Tekintve, hogy az első Shelby GT350R 2020-ban 3,85 millió dollárért kelt el, és ezzel minden idők legdrágább Mustangja lett, a jelenlegi ár még bőven feljebb kúszhat.


Forrás: Robb Report


A figyelmetekbe ajánljuk