Bill Gates
Getty Images

Előre felkészültek: a szupergazdagok túlélési terve apokalipszis esetén

Érdemes mindenre felkészülni, pláne, ha lényegében végtelen erőforrásokkal rendelkezel.

Mark Zuckerbergnek nagyon kellettek a Hawaii földek

Flickr

Mark Zuckerberg még 2014-ben költött közel 100 millió dollárt a Hawaii-szigetekhez tartozó Kauain szigetére, ahol nagyjából 280 hektárnyi tengerpartii földterületet szerzett. A probléma az volt, hogy a szomszédai hawaii őslakosok voltak, akik nem vették jó néven, hogy a milliárdos még a temetkezési helyeket is megvásárolta, ami miatt engedélyt kell kérni a helyieknek a látogatásokhoz.

Az őslakosok hosszú pereskedés után végül nem jártak sikerrel, és hosszú jogi csatározás után Zuckerberg megszabadulhatott tőlük.

Állítása szerint egyébként csak „gyökeret akar ereszteni", de sokak szerint a földvásárlás csak arra az esetre történt, ha a társadalom darabjaira hullana. Tény, hogy a helyiekkel nem sokat barátkozik, hiszen falakat húzott fel a földek köré, és nem úgy tűnik, mint aki sokat tenne a sziget lakóiért vagy magáért a szigetért.

Bill Gates nem csak a világvégétől fél

Getty Images

Bill Gates nem bízza a véletlenre. Sok gazdag amerikaihoz hasonlóan, a Microsoft társalapítója is a Vivos vállalat partnere, amely arra specializálódott, hogy különböző apokalipszis esetére kialakított bunkereket árul. A Vivos alapítója, Robert Vicino szerint Bill Gates minden otthona alá hatalmas óvóhelyeket építettet.

De nem csak a harmadik világháború vagy más katasztrófa miatt aggódik: a legfőbb aggodalmai közé tartozik valamilyen gazdasági összeomlás is, és az abból eredő zavargások.

Olvasd el ezt is! Hol élnénk túl a legnagyobb eséllyel egy apokalipszist?

Sam Altman mindenre felkészült

Getty Images

Sam Altman, a ChatGPT-t feltaláló OpenAI vezérigazgatója a The New York Timesnak még 2016-ban az mondta, hogy a legrosszabbra felkészülve „fegyvereket, aranyat, kálium-jodidot, antibiotikumokat, elemeket és vizet halmozott fel, mindezt kiegészítve az izraeli védelmi erők gázálarcával egy nagy darab földet a kaliforniai Big Surban.

Egy másik nyilatkozatában felsorolt néhány forgatókönyvet is, amelyekre felkészült: ilyen például az emberiségre törő mesterséges intelligencia, a nukleáris háború az egyre fogyó erőforrásokért és valamilyen szintetikus vírus elszabadulása. Ha társadalom összeomlik, Altman azt mondta, hogy Új-Zélandra menekül barátjával, a szintén milliárdos Peter Thiel-lel.

Larry Page elzárt búvóhelye

larry page

Getty Images

Larry Page, a Google társalapítója már a Calico Labs öregedésgátló kutatócégbe is rengeteget fektetett, de amíg nincs meg a halál ellenszere, addig a Csendes-óceán déli részén található Fidzsi-szigetek két kis szigetén húzza meg magát baj esetén.

A túlélési terve – legalábbis egy világjárvány esetén – az, hogy elrejtőzik a Tavarua szigeten, ahogy azt a koronavírus-járvány alatt is tette. A hírek szerint a szigetet később meg is vette magának, pedig elvileg akkoriban külföldi turistáknak nem szabadott volna beutazni az országba – a milliárdosok viszont kivételt képeztek.

Dmitrij Itskov a Mátrixba szökne

Az „orosz internet keresztapja", Dmitrij Itskov kicsit kilóg a sorból, és a végső halhatatlanságot vette célba. A milliárdos a 2045 Initiative nonprofit szervezet alapítója, amelynek célja a kibernetikus halhatatlanság elérése már 2045-re.

Itskov ütemterve szerint 2025-ig kellene eljutnunk abba a szakaszba, hogy a súlyos testi fogyatékkal élők tudatát egy másik, robot testbe költöztessék, majd 2035-re már mindenki rendelkezne „a kibernetikus halhatatlanság lehetőségével". Az ezt követő évtizedben gyakorlatilag egy új fajjá válnánk, és Itskov szerint „az anyagoktól független elmék új testeket kapnának, amelyek kapacitása messze meghaladja a hétköznapi emberekét".

Elon Musk bolygót cserélne

Elon Musk.Getty Images

Elon Musk lényegében mindenen aggódik, ezért az ő terve a legambiciózusabb: a tervek szerint 2050-re már egymillió emberrel népesítené be a Marsot.

A célhoz a SpaceX újgenerációs szupernehéz rakétarendszere, a Starship segítené hozzá a milliárdost, aki 1000 járatot indítana a Marsra (vagy naponta körülbelül hármat), hogy elérje az egymillió fős álomhatárt. Minden utazáson 100-300 ember venne majd részt, akik később a marsi város polgárai lesznek, amelyet maguknak is kell felépíteniük.

(Via)


A figyelmetekbe ajánljuk