lego

Mostantól akár te is kirakhatod LEGO-ból a világ egyik leghíresebb műalkotását

Katsushika Hokusai japán művész 1830 és 1832 között alkotta meg híres fametszetsorozatát, a Fudzsi harminchat látképe című művet. Leghíresebb darabja, a A nagy hullám Kanagavánál (1831 körül) éppen tavaly kelt el 1,6 millió dollárért a Christie's árverésén. A LEGO most a mű kockákból épített változatát kínálja, amelyet te is megépíthetsz és kiállíthatsz otthonodban.


A LEGO The Great Wave nevű építőszettje 1810 darabot tartalmaz, amelyek háromdimenziós faliképként adják ki Hokusai művét. A művész eredeti alkotása egy fametszet, amely tintát és a bézs, a fehér és a kék finom árnyalatait viseli. A játék hasonmása még élénkebb színekkel és a jellegzetes játéktégla textúrájával fokozza a vibrálást. Hat vászonlemez, két akasztóelem, egy tégla elválasztó és egy Hokusai aláírásával ellátott dekoratív csempe alkotja a csomagot. Ha elkészült, a 50 x 38 centiméteres eredményt felakaszthatod a falra, vagy felteheted a polcra a kedvenc könyveid mellé.

A készlethez illusztrált útmutató tartozik, amely végigvezet az építési folyamaton, és további részleteket közöl Hokusai műveiről. A dobozon egy QR-kódot is találsz, amely a LEGO által testre szabott hanganyaghoz vezet, hogy segítsen kikapcsolni téged a készlet építése közben.

Ez is érdekelhet: Álmaink Ferrariját mutatta be a LEGO

Hokusai eredeti művén három csónakban ülő halász látható, akikre egy magasra törő hullám készül rázúdulni. Ugyanez igaz a LEGO-változatra is.

Hokusai több mint 70 éves volt, amikor megalkotta A nagy hullám Kanagavánál című művet, és egy BBC-dokumentumfilm szerint ez a darab a személyes életét ábrázolhatta, mivel az unokája állítólag eljátszotta az összes pénzét. A műnek társadalmi-történelmi vonatkozásai is lehetnek, mivel egyesek szerint a kép a korabeli japán társadalmat szimbolizálja. Bármilyen értelmezésről is legyen szó, a LEGO-nak egy célja volt az alkotás létrehozásával: hogy a felnőtteknek is lehetőséget adjon arra, hogy a „kreatív örömöknek" hódolhassanak.

Az építőszettet a Lego.com oldalon 100 dollárért (körülbelül 40 ezer forint) lehet megvásárolni január 1-től.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk