fiola nő védelmi felszerelésben szemüveg maszk festmény terem koronavírus kesztyű vizsgál

Egyre közelebb kerül Magyarországhoz a koronavírus Nagy-Britanniában már kimutatott mutációja. Legutóbb egy osztrák kisváros, Bad Vöslau szennyvízében mutatták ki a kórokozó nagy mennyiségű örökítőanyagát a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársai.


Az elvégzett vizsgálatok szerint a szennyvízben talált koronavírus-mennyiség 74 százaléka a brit variáns örökítőanyagát hordozza. Franz Allerberger, az Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) közegészségügyi osztályvezetője is megerősítette a hírt, valamint hozzátette, ez jelzésértékű a még fel nem ismert, ki nem mutatott fertőzöttség tekintetében.

A környék önkormányzatai szombatra célzott szűrést terveznek, településenként egy-egy "tesztutcát" bocsátanak a lakosság rendelkezésére.

A szennyvízvizsgálatok során Bécsben is beazonosították a brit mutáció jelenlétét, igaz, kisebb mértékben: az összes fellelt koronavírus 17 százaléka hordozta a brit variáns jegyeit.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1449 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta több mint 40 ezer esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma közel kétezer, az intenzív kezelésre szorulók szűk háromszázan vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 43-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7607-re emelkedett.

via MTI

A figyelmetekbe ajánljuk