sörözés
Shutterstock

Inkább kifizette mindenki italát a polgármester, csak baj ne legyen

Sikerült visszafogni az otthoni féktelen alapozásokat.

Ezen a héten lesz egyéves a belga Balen város úgynevezett „Sobercoin" kísérleti projektje, amelyet a helyi hatóságok sikeresnek ítéltek. A kezdeményezés célja, hogy rászoktassa a fiatalokat, hogy az otthoni alapozás helyett inkább a szórakozóhelyeken fogyasszanak alkoholt – a város számlájára.

Belgiumban elég drága az alkohol, ami miatt a legtöbb fiatal a klasszikus módszert választja, ha bulizni mennek: olcsóbban, otthon alapoznak. A költséghatékony megoldás néha azzal is jár, hogy a már ittas állapotban érkező tinédzserek részegen, ordítozva haladnak keresztül az utcákon, hogy a szórakozóhelyre érkezzenek.

A dologgal a legtöbb városnak meggyűlik a baja, de a belga Balen városa egy alternatív megoldást gondolt ki a problémára: városban a bulizni vágyókat a rendezvények vagy bulik előtt megszondáztatják egy erre kijelölt sátorban, és ha nulla vagy minimális a véralkoholszintjük, akkor az első három italt a helyi önkormányzat állja.

A helyi tisztviselők azt állítják, hogy az elmúlt egy évben 8 buliban 1328 Sobercoint (ingyenes italutalványt) tudtak kiosztani. Sőt, az év második felében a partikon a helyszíni munkatársak arról számoltak be, hogy sok fiatal kereste fel őket a Sobercoins megszerzése érdekében –írja a The Mayor.

Mi történik az agyadban, ha alkoholt iszol?

Ráadásul életkortól függően egy kuponért különböző típusú italokat lehetett kapni. A 16 és 18 év közöttieknek csak sör és bor járt, míg a 18 év felettieknek a teljes itallap rendelkezésre állt. A kísérleti projektet hiába könyvelték el sikeresnek, Balen városa még nem jelentette be, hogy a kezdeményezés a jövőben is folytatódik majd.

Balen önkormányzata a Flamand Alkohol- és Kábítószer-tudományi Intézet kutatása alapján úgy látja, hogy a helyi fiatalok nagyjából 80 százaléka már az események előtt iszik.


A figyelmetekbe ajánljuk