Egy víz alatti kép.

Dráma az óceánon: elsüllyedt egy luxusautókkal teli teherhajó

Az Atlanti-óceánon égő, Bentley-kkel és Porschékkal teli hatalmas teherhajó végül megadta magát.


A The New York Times beszámolója szerint a Felicity Ace nevű teherhajó – amely a Volkswagen-csoport által gyártott, Rhode Islandre szánt mintegy 4000 luxusautót szállította, amikor február közepén az Atlanti-óceán északi részén égni kezdett – végül alig két hetes lángolás után elsüllyedt.

A Russell Group kockázatelemző cég becslései szerint összesen mintegy 400 millió dollárt (136, 7 milliárd forint) érő csúcskategóriás járművek elsüllyedésével együtt jár az Azori-szigetek – a Portugália partjainál lévő, a hajó elsüllyedésének helyétől mintegy 400 kilométerre fekvő szigetcsoport – környezetével kapcsolatos aggodalom.

A területet korallzátonyok borítják, és több bálnafajnak, valamint delfineknek és cápáknak ad otthont, amelyek mind veszélyben lehetnek a káros, szennyező anyagok miatt.

Nemcsak maga a hajó tartalmazott több millió liter nehézolajat, hanem a fedélzeten lévő elektromos járművekben lévő lítium-ion akkumulátorok is súlyosbíthatták a helyzetet.

Az egyelőre még nem világos, hogy az erősen gyúlékony tulajdonságaikról ismert akkumulátorok mekkora szerepet játszottak a tűz kialakulásában.

A baleset után a Reutersnek adott interjúban az azori Faial szigetén lévő kikötő kapitánya azt mondta, hogy az akkumulátorok „életben tartották a tüzet".

A lítium-ionok meggyulladt lángjaihoz hasonlóan forró tüzeket gyakran nem lehet hagyományos vízzel eloltani, és részben ez volt az oka annak, hogy az oltási procedúra ilyen sokáig tartott.

A portugál haditengerészet közleményben erősítette meg, hogy a Felicity Ace elsüllyedt, miután megpróbálták a partra vontatni.

Korábbi jelentések szerint a hajó legénységének minden tagját időben evakuálták.

Hosszú törvényszéki vizsgálatra lesz szükség annak megállapításához, hogy mi okozta a tüzet, mennyi pénzt veszítettek az érintett vállalatok és fogyasztók, és ami talán még fontosabb, mennyire volt káros a tűz a közeli környezetre.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk