A levelet Einstein az akkori amerikai elnöknek, Rooseveltnek írta
Fotó: Getty Images

Milliárdokért kelhet el Albert Einstein 1939-ben írt levele

A történelmi jelentőségű levélben – amelyben még Szilárd Leót is megemlíti – Einstein figyelmezteti az éppen regnáló amerikai elnököt az atombomba veszélyeire.Kétség sem férhet hozzá, hogy Albert Einstein nemcsak a 20. század, de az egész történelmünk egyik legmeghatározóbb személyisége, akinek a munkája a mai napig hatással van a mindennapjainkra és arra, ahogy a világról gondolkodunk. Bár az tény, hogy a relativitáselméletet nem mindenki érti tökéletesen, azt könnyen megérthetjük, hogy miért számít történelmi jelentőségűnek az a levél, amit Einstein írt 1939-ben az amerikai elnöknek, Franklin D. Rooseveltnek.

A Robb Report most arról számol be, hogy ezek a levelek szeptemberben kalapács alá kerülhetnek. A hírek szerint a Christie’s aukciósház által árverésre bocsájtott iratok közel hatmillió dollárért, jelenlegi árfolyamon átszámolva tehát több mint kétmilliárd forintért találhat gazdára. A levél már önmagában is elképesztő értéket képvisel, de a témája még izgalmasabbá teszi azt.

Ez is érdekelhet! Földönkívüli áron kelt el E.T. eredeti maszkja

Einstein levele Franklin D. Rooseveltnek

A levél, amelyet Einstein írt az amerikai elnöknek

Fotó: Getty Images

A szöveg szerint Einstein tudomást szerzett Szilárd Leó és Enrico Fermi munkájáról, amelyben az urán fegyverként való használatának lehetőségéről értekeznek. Ezek alapján Einstein a levélben felhívja az elnök figyelmét, hogy könnyen lehet, hogy a németek már rendelkeznek – az akkoriban még forradalmian újnak számító – atombombával, ami az egész világra veszélyt jelenthet.

Roosevelt szinte biztosan nem értette meg azt, hogy mi a tudományos alapja Einstein levelének. Annak ellenére azonban, hogy ehhez nem voltak meg a pontos ismeretei, a levél íróját és az ő szándékait jól ismerte. Megbízott benne és tudta, hogy komolyan kell venni, amit ír – idézi a portál William Harris-t, aki a Franklin D. Rooseveltről elnevezett elnöki könyvtár és múzeum igazgatója.

Figyelmedbe ajánljuk! Több milliárd forintért árvereznek el egy komplett dínócsontvázat


A levél jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Roosevelt az elolvasása után azonnal felállított egy bizottságot, ami a későbbi Manhattan-terv előfutára volt.

Egyébként a hamarosan kalapács alá kerülő levél nem is az eredeti, az a könyvtár igazgatójának tulajdonában van. Ez még érdekesebbé teszi a dolgot, hiszen ez azt jelenti, hogy egy másolat is több mint kétmilliárd forintot ér.

A figyelmetekbe ajánljuk