szelénben gazdag ételek

Tápanyagok, amik rendkívül fontosak pajzsmirigy alulműködés esetén

A pajzsmirigy alulműködés világszerte az emberek 1-2%-át érinti, és tízszer nagyobb eséllyel a nőknél fordul elő. Az ételek önmagukban sajnos nem gyógyítják a pajzsmirigy alulműködést. Ám a megfelelő tápanyagok és gyógyszerek kombinációja segíthetnek helyreállítani a pajzsmirigy működését és minimalizálni a tüneteket.


Jód

A jód alapvető ásványi anyag, amely a pajzsmirigyhormonok előállításához szükséges. Így a jódhiányos embereknél fennállhat a pajzsmirigy alulműködés kockázata. A jódhiány nagyon gyakori, és a világ népességének közel egyharmadát érinti. Kevésbé gyakori azonban a fejlett országok, például az Egyesült Államok népességének körében, ahol a jódozott só és a jódban gazdag tengeri ételek széles körben elérhetők.

Szelén

A szelén segít aktiválni a pajzsmirigyhormonokat, hogy a szervezet fel tudja használni őket. Antioxidáns hatású is, ami azt jelenti, hogy megvédheti a pajzsmirigyet a szabad gyököknek nevezett molekulák okozta károsodástól. A szelénben gazdag élelmiszerek hozzáadása az étrendhez nagyszerű módja annak, hogy növeljük szelénszintünket. Ide tartozik a brazil dió, a tonhal, a szardínia, a tojás és a hüvelyesek.

Cink

A szelénhez hasonlóan a cink is segíti a szervezetet a pajzsmirigyhormonok aktiválásában. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a cink segíthet a szervezetnek szabályozni a TSH-t, azt a hormont, amely a pajzsmirigyet a pajzsmirigyhormonok felszabadítására utasítja. A cinkhiány a fejlett országokban ritka, mivel a cink bőségesen megtalálható az élelmiszerekben.

Ennek ellenére, ha pajzsmirigy alulműködésben szenvedsz, törekedj arra, hogy több cinkben gazdag ételt fogyassz!

A figyelmetekbe ajánljuk