Ezek voltak az Oscar történetének leghosszabb beszédei

Az Oscar-gála korai történetében nem volt időkorlát a győztesek köszönőbeszédeire. Most már van, ám előfordul, hogy valaki figyelmen kívül hagyja.


Az Oscar-gála szervezői sok-sok évvel ezelőtt megelégelték a hosszú perceken át tartó beszédeket, ugyanis nem akarták, hogy unalmas legyen a televíziós közvetítés. Megoldásképpen csupán 45- 60 másodpercet kapnak a díjazottak, ennyi idejük van arra, hogy megköszönjék a szobrot a szüleiknek, a kertésznek és talán még az óvónénijüknek is.

De kié volt az eddigi leghosszabb beszéd?

Greer Garson, 1943 : legjobb női főszereplő – Mrs. Miniver 

1943-ban, Greer Garson, aki a Mrs. Miniver című háborús drámában nyújtott alakításáért vehette át a legjobb női főszereplőnek járó Oscart. Az ő esetében fogalmazhatunk úgy, hogy kissé eltúlozta a dolgokat. A színésznő öt és fél percig szónokolt, ennél hosszabban azóta sem beszélt senki a pódiumon. Sőt, az ő esete után érezték először szükségesnek az időkorlát bevezetését. Garson ezzel Guinness-rekordot állított fel a "leghosszabb köszönőbeszéd" kategóriában.

Adrien Brody, 2003: legjobb férfi főszereplő – A zongorista

Adrien Brody sem bízta a véletlenre, amikor közel négy percen át, egészen pontosan három perc negyvennyolc másodpercen át adta elő 465 szavas beszédét. A színésznek egy zeneszámmal szerették volna jelezni, hogy most már illene befejezni a szónoklatot, ám Brody még egy másodpercet kért, és azt mondta a producereknek, hogy kapcsolják ki a dalt. A közönség egyébként nagyon örült a színésznek, hiszen ő volt az egyik legfiatalabb férfi, aki valaha Oscart nyert.

Halle Berry, 2002: legjobb női főszereplő – Szörnyek keringője

Halle Berry 2002-es köszönőbeszéde az egyik legfelejthetetlenebb beszéd az Oscar-gálák történetében, hiszen ő volt az első fekete bőrű színésznő, aki Oscar-díjat kapott a legjobb női főszereplő kategóriában. A meghatottságtól először nem jutott szóhoz, később pedig egyszerűen nem tudták lekeverni a már-már hisztériás rohamot kapó színésznőt.

Erre ő azonban csak ennyit felelt:

„74 évet kellett erre várni, ez most az én időm"

Beszédében összesen harminckét alkalommal mondott köszönetet.

Al Pacino, 1993: legjobb férfi főszereplő – Egy asszony illata

Al Pacino a 65. Oscar-díjátadón az Egy asszony illata című filmben nyújtott alakításáért végre megkaphatta a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot, ugyanis egészen 1993-ig hétszer jelölték, sikertelenül. A színész éppen ezért egy igazán komoly beszéddel készült, 475 szavas köszönőbeszédét három perc és tizenöt másodperc alatt mondta el, egy papírcetli segítségével.

Gwyneth Paltrow, 1998: legjobb női főszereplő: Szerelmes Shakespeare

Túllépte a rendelkezésére álló időt Gwyneth Paltrow is, akit a Szerelmes Shakespeare című filmben nyújtott alakításáért díjaztak. A bájos színésznő két perc negyven másodpercig tartotta szóval a nézőket.

A figyelmetekbe ajánljuk