white and black usb flash drive

Az otthoni tesztek kevésbé hatékonyak az omikron kimutatásában

A korai adatok arra utalnak, hogy az antigéntesztek, például az otthoni gyorstesztkészletekben használtak, gyengébb érzékenységűek lehetnek a rendkívül fertőző új törzzsel szemben.


Az otthoni COVID-19 gyorstesztek az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint kevésbé lehetnek megbízhatóak az új, rendkívül fertőző omikron variáns kimutatásában.A kedden tett bejelentés a National Institutes of Health's Rapid Acceleration of Diagnostics programjának előzetes vizsgálatain alapul, amelyek szerint az antigéntesztek, mint például az otthoni készletekben kaphatók, kimutatják az omikron törzset, de gyengébb érzékenységűek lehetnek.

A múlt héten egy külön NIH-tanulmány szerint az antigéntesztek ugyanolyan jól érzékelik az omikron variánst, mint a többi törzset. Ez a kutatás azonban hővel inaktivált COVID-19 mintákra támaszkodott, nem pedig élő vírusra, így a rosszabb teljesítményt nem észlelték korábban, áll az ügynökség közleményében. Az FDA szerint az élő vírusminták használata a legjobb módja annak, hogy rövid távon értékelni lehessen a teszt valódi teljesítményét.

A múlt héten az omikront az Egyesült Államokban a COVID-19 domináns törzsévé nyilvánították, amely az új esetek nagyjából háromnegyedét teszi ki országszerte, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjainak adatai szerint.A szakértők úgy vélik, hogy gyors terjedését a változat gyorsabb lappangási ideje és az a képessége tette lehetővé, hogy legyőzze a védőoltás vagy a korábbi COVID-19 expozíció által létrehozott immunitást.

A korai adatok arra utalnak, hogy bár az omikron könnyebben terjed, a delta és más változatokhoz képest az omikron kevésbé súlyos betegséget okozhat, és kisebb valószínűséggel vezet kórházi kezeléshez vagy halálhoz. Az egészségügyi szakértők azonban arra kérik a lakosságot, hogy ezt ne értse félre úgy, hogy az omikron nem jelent komoly veszélyt.

(Forrás: CNET)


A figyelmetekbe ajánljuk