amazon

Először tagadták, majd egyértelmű bizonyítékok hatására inkább elismerték, hogy valóban kénytelen a dolgozóik műanyag flakonokba könnyíteni magukon, ha tartani akarják a tempót.


Az Amazon gyárairól és üzemeiről horrorlegendák keringenek már régóta. Az egyik leggyakoribb ilyen, hogy mivel egy műszer méri, hogy egy dolgozó mennyi időt tölt távol a munkaállomásától. Mivel ezeken a helyeken gyakran némelyik munkaállomás messze van a kevés mosdó egyikétől és szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy egyszerre mennyi időt tölthet távol valaki a munkaállomásától, a dolgozók gyakran műanyag flakonokba könnyítenek magukon.

Ez amolyan városi legendává vált, még a South Park is készített epizódot az Amazon-gyárak állítólagos körülményeiről. Nemrég viszont egy amerikai politikus arról beszélt, hogy az Amazon nem nevezheti magát progresszív cégnek, miközben a dolgozói arra kényszerülnek az elképesztő munkakörülmények miatt, hogy palackokba vizeljenek. Erre a cég Twitter-fiókja azzal reagált, hogy ez az egész nem igaz, a dolgozóik nem vizelnek palackokba.

Rögtön erre érkeztek a leleplező cikkek. Először arról, hogy valóban palackokba vizelnek a dolgozók az elképesztő tempó miatt. Majd arról, hogy ezzel a cég tisztában volt, nyilvánosságra hozott belső levelezések alapján. Közben megjelentek a gyanús Amazon-dolgozó fiókok a Twitteren a céget védeni, amivel gyorsan lebuktak, hogy vállalati kommentelőkről volt szó, akiknek ki volt adva, hogy tweeteljenek.

Úgyhogy nem maradt más hátra számukra, mint elismerni, hogy a dolgozóik valóban palackokba pisilnek, mert nem tudnak rendesen WC-re járni munka közben attól való félelmükben, hogy elvesztik az állásukat, ha túl sok időbe telik a kisebb vagy nagyobb dolog.

Bónuszként pedig az Amazon egy pert is elvesztett két klímaaktivista ellenében, a bíróság ugyanis kimondta, hogy a cég illegálisan rúgta ki őket. A két dolgozó arra ösztönözte a céget, hogy tegyen lépéseket a fenntarthatóbb működés felé és reagáljon a gyáraikban és üzemeikben való munkakörülmények miatti aggodalmakra. Ezért pedig a cég megbüntette őket, ami nem volt jogszerű az ítélet szerint.

(Forrás: Boing Boing, Intercept)


A figyelmetekbe ajánljuk