three women sitting beside table

Hidd el, mindenki tudja, ha egy állásinterjún hazudsz! Ez az oka!

Öt gyakori módja van annak, ahogy a jelöltek hazudnak. És egy percig se gondoljuk, hogy a velünk szemben ülő munkáltató nem tudja, hogy eltitkoljuk az igazságot.


Még a legőszintébb emberek sem mondanak mindig igazat egy-egy interjún: az álláskeresők 78 százaléka hazudik a felvételi eljárás során a Checkster, egy referenciaellenőrző cég felmérése szerint.

Az embereknek munkára van szükségük. Ki akarják fizetni a számláikat és etetni akarják a családjukat. Gyakran szinte bármit mondanak, hogy a legjobb esélyt adják maguknak az állás megszerzésére.

A szakértők azt gondolnák, hogy figyelned kell a szemmozgást, a dadogást, az idegeskedést, a karok vagy lábak keresztezését, azt, hogy milyen irányba mutat a lábuk, és így tovább, de ez inkább az FBI testbeszédkönyvekbe való.

Valójában ezek a leggyakoribb hibák, amiről a HR-esek azonnal rájönnek, hogy valaki nem mond igazat:

  • A kérdés témájának gyors megváltoztatása, és a kérdés helyett valami másra válaszolsz;
  • Túl sok hangzatos interjútipp guglizásából.
  • Lyukak az önéletrajzban keresztkérdések után.
  • A gyengeségek erősséggé való átfordítása.
  • Emberek hibáztatása: a kollégák és a korábbi munkaadók besározása.

Mérget vehetsz rá, hogy ha állásinterjúra mész, akkor a HR-es kolléga leginkább ezeken keresztül fogja valószínűleg vizsgálni az igazságtartalmát azoknak a dolgoknak, amiket elmondasz neki. Szóval nem árt kerülni ezeket a hibákat.

A figyelmetekbe ajánljuk