Vajon tényleg lebuktat minket szemünk, ha hazudunk?

„A szem a lélek tükre" ─ mondjuk gyakran. Vajon tényleg ennyire árulkodó lehet? Milyen nonverbális jelzéseket ismerhetünk fel belőle?


Érzelmi állapotunk gyakran tükröződik szemünkben. A fájdalom, szenvedés, hitetlenség, kétely, csalódás, vágyakozás, szeretet, kedvesség, gyűlölet, nemtörődömség, valamint a félelem egyaránt megfigyelhető szemeinkben. A látással mindent befogadunk, azt is, amit nem észlelünk tudatosan épp. A periférián jelenlevő ingereket emiatt tudattalanul dolgozzuk fel.

Szemünk látókérgünkhöz a látóidegen és a látóidegkereszteződésen keresztül kapcsolódik, amely fénysebességű kommunikációt jelent. Kiváló szerv, melynek fő célja az információgyűjtés. Ez a képesség olyan túlélési előnyt biztosít számunkra, amely által nem csak a láthatáron lévő fenyegetéseket tudjuk felmérni, hanem a hozzánk közel állók viselkedését, szándékait és testbeszédét is elemezhetjük.

Milyen pszichológiai tények kapcsolódnak szemeinkhez? Amikor például elmerengünk egy beszélgetés alatt, előfordulhat, hogy a távolba, vagy lefele nézünk. A közhiedelemmel ellentétben tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy amikor hazudunk, akkor nem néznénk a másik szemébe. A hazug emberek inkább szeretnek sokáig mások szemébe nézni, hogy elnyerjék bizalmukat. Amikor továbbá olyan emberek közelében vagyunk, akiket szeretünk, nem kell fenntartanunk a szemkontaktust, mivel már eléggé bízunk bennük. Egy állásinterjún vagy egy első randin ezzel szemben nagyon erőteljesen próbáljuk tartani a szemkontaktust.

A pupilláinkról tudjuk azt, hogy összehúzódnak veszélyforrás láttán, vagy koncentráció esetén, és kitágulhatnak egy vonzó személy társaságában, vagy amikor kellemesen érezzük magunkat. Tágra nyitjuk a szemünket, amikor meglepődünk és hunyorítunk olyankor, amikor összepontosítunk valamire. A megnövekedett pislogás ezek mellett feszültséget, agressziót jelez, egyfajta védekezésként szolgál.

Stressz esetén piszkáljuk a szemünket. Amikor valaki igennel felel egy kérésünkre, de közben a szeméhez nyúl például, lehet, hogy nemmel szeretett volna inkább válaszolni. Vajon miért dörzsöljük a szemünket, ha aggódunk? A szemgolyók puszta érintése a szemhéjon keresztül jeleket küld a Vagus idegen át, majd a szív lelassításával segít megnyugtatni minket.

Ezek alapján eldönthetjük, hogy a szem a lélek tükre-e, vagy sem, de egy biztos: miközben szemünk információkat gyűjt, valamit közöl is magunkról, és ez egészen elképesztő.

(Forrás: Psychologytoday)

A figyelmetekbe ajánljuk