NTF inscription on cubes against the background of dollars and microcircuits

Dollármilliókért értékesítettek egy NFT-t, most perlik őket

Egy holdingtársaság, amely azt állítja, hogy a Quantum tulajdonosa, pert indított a művész és az aukciósház ellen.


A Sotheby's tavaly került a címlapokra, amikor aukciója során 1,47 millió dollárért eladta Kevin McCoy Quantum (2014) című művét, amelyet egyesek az első NFT-nek tartottak. Most ez az eladás ismét a címlapokra került, ezúttal egy olyan per miatt, amelyet McCoy és az aukciósház ellen indított egy holdingvállalat, amelynek tulajdonosa azt állítja, hogy a Quantum tulajdonosa. A New York-i déli kerületi bíróságon múlt héten benyújtott kereset felperese a kanadai Free Holdings holdingvállalat, amelynek tulajdonosát nem nevezték meg a perben.

A Free Holdings azt állítja, hogy igényt tartott az NFT jogaira, miután McCoy nem újította meg a tulajdonjogát. A legtöbb NFT-vel ellentétben, amelyeket Ethereumon verik, McCoy a NameCoin nevű blockchaincszoftvert használta a Quantum létrehozásához. A szoftveren veretett darabokat NameCoinnak nevezik, és a tulajdonosuknak 250 naponként vissza kell követelnie őket. A perben azt állítják, hogy McCoy hagyta lejárni a tulajdonjogát, és a NFT évekig nem követelték vissza.

A kereset tétje az a kérdés, hogy mit jelent valóban birtokolni valamit, amit a blockchain-technológia segítségével vertek. A blocklánc-technológia elvileg egy állandó és vitathatatlan eredetjegyzéket biztosít, de a tulajdonjog technikai részleteit gyakran elmosódnak a tartalom és a tulajdonjog egyik blockainről a másikra történő átvitele miatt. Mivel ez az ügy nagyrészt precedens nélküli, segíthet annak megállapításában, hogy a bíróságok hogyan tekintenek a tulajdonjogra a blockchain korában.

A felperes három vádpontot nyújtott be a Sotheby's, McCoy és a NameCoin-t működtető Nameless társaság ellen címrágalmazás, megtévesztő és jogellenes kereskedelmi gyakorlat, valamint kereskedelmi lejáratás miatt. Az első és a harmadik vádpontot Alex Amsel ellen is benyújtották, aki megvásárolta a Quantumot, és a Twitteren posztolt is erről.

(Forrás: Robb Report)


A figyelmetekbe ajánljuk