Marc Chagall The Birthday Születésnap
Léteznek olyan egészséges szokások, melyek fenntartják és javítják a párkapcsolat minőségét.


Nemrég írtunk arról a hat jelről, ami szakításhoz vezethet. A jelek elkerülésével és az új szokások beiktatásával egyaránt javíthatunk kapcsolatunkon.

​1. Beszélgetés

Az arany évfordulóját ünneplő párok többsége szerint a csend nem arany. A boldog párok mindent átbeszélnek, de tudnak hallgatni is, figyelni egymásra. Az egészséges kapcsolatokon belül nincsenek olyan témák, melyekről nem lehet beszélni. Az egészséges párbeszéd inkább összekapcsol, mint megoszt, a kapcsolatot a stimuláló ötletek mentén ösztönzi és egyben tartja.

​2. Nevetés

Nem csak szeretetre, odaadásra, tiszteletre, kölcsönös csodálatra van szükség egy minőségi kapcsolat megteremtéséhez, hanem humorra is. A nevetés során endorfinok szabadulnak fel, melyek boldog pillanatokat eredményeznek.

Doris Bazzini és munkatársai tanulmányozta a nevetés hatását a párkapcsolati elégedettségre nézve. Azt találták, hogy azok a párok, akik több olyan múltbeli eseményt tudtak felidézni, mely során közösen nevettek, magasabb párkapcsolati elégedettségről számoltak be. Mi több, az ilyen emlékek erősebben bejósolták a párkapcsolati elégedettséget, mint más pozitív történések.

3. Szelektív figyelem

Amennyiben emlékeztetni szeretnénk partnerünket arra, miért szeretett belénk, éreztessük vele, hogy mennyire különleges. Figyeljünk rá a tömegben is, tartsuk a szemkontaktust, ne nyomkodjuk a telefont előtte.

​4. Komfort

A boldog párok önmaguk lehetnek egymás társaságában. A kényelem a feltétel nélküli szeretetből és elfogadásból fakad. Attól, hogy nem kell megpróbálni tetszeni, mert ez magától értetődik. Viselkedjünk tehát úgy, mint egy kényelmes viselet a másik számára, biztosítsunk neki biztonságos teret.

Az, hogy mennyit nevetünk, beszélgetünk egy párkapcsolatban, mennyire figyelünk egymásra és mennyire érezzük kényelmesen magunkat, csak rajtunk múlik. Beiktathatjuk ezeket a szokásokat erősítve a kapcsolatot.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk