A NASA kutatásai szerint egyedül vagyunk az univerzumban

Az amerikai űrhivatal kutatói sokkal kevesebb galaxist találtak az univerzumban, mint amire számítottak.New Horizons nevezetű misszió során egészen közeli felvételeket készítettek a csillagászok a Plutoról, ennek köszönhetően pedig megállapították, hogy a 2 billió helyett csupán néhány százmilliárd galaxis létezhet a világűrben – írja a Liner.

A NASA közleményéből kiderült, hogy a legújabb számításokat a Hubble űrtávcső által gyűjtött adatokkal végezték el. A kutatók egy matematikai modellt állítottak fel, így rájöttek, hogy a galaxisok 90 százaléka a látható fényen kívül helyezkedik el, amit a távcső nem képes érzékelni. Ezért a csillagászok abban reménykednek, hogy a New Horizons segítségével több mindent megtudhatnak.

A 2006 januárjában útjára indított 53 ezer km/h-ás sebességgel száguldozó űrszonda hamarosan elérheti a Naprendszer szélét, és a Hubble spektrumánál 10-szer sötétebb objektumokat is észlelhet.

A Földtől 4,4 milliárd kilométerre lévő New Horizonsnek több felfedezést is köszönhetünk. Ilyen például a Kuiper-övben keringő Arrokoth nevű kisbolygó, amiről 2019-ben kiderült, hogy a felszínén víz és szerves molekulák is találhatóak.

A figyelmetekbe ajánljuk