Öt dolog, amit a nőknek egykor tilos volt megtenniük
Természetesen sokan tudják, hogy a történelemben egy bizonyos pontig a nőknek nem volt szavazati joguk, és komoly erőfeszítésekbe és időbe telt, mire a nők is részt vehettek a saját képviselőik megválasztásának folyamatában. A kérdés azonban az, hogy vajon csak a választójogot tagadták meg a nőktől, vagy a lista folytatódik? Hát...

Esküdtszék

A nőket túl törékenynek és kedvesnek tartották ahhoz, hogy komoly ügyekben részt vegyenek, ezért nem ülhettek esküdtszékben, kivéve, ha vádlottként vagy harmadik félként szerepeltek. A körülmények pedig csak évtizedekkel ezelőtt változtak meg, amikor az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1975-ben visszavonta ezt a tilalmat.

Fogamzásgátlás

A pároknak számos országban tilos volt beavatkozni a természet menetébe egészen 1965-ig. Az egyedülálló terhes nőknek például az Egyesül Államokban 26 államban ezek után is tilos volt szájon át szedni a fogamzásgátlót. Amikor pedig 1972-ben a Legfelsőbb Bíróság felülbírálta azt a massachusettsi törvényt, amely törvénytelenné tette a fogamzásgátló tabletták egyedülálló nőknek való terjesztését, minden megváltozott.

Dohányzás nyilvánosan

Az USA egyes városai, különösen New York, a 20. század első éveiben megtiltotta a nőknek a nyilvános dohányzást. Ezek a szexista törvények azonban nagyon rövid életűek voltak.

Nadrág viselése

A nők régebben csak szoknyát hordtak, mivel társadalmilag nem volt elfogadható, hogy nadrágot viseljenek. Egyes országokban a nadrág viselése még illegális is volt, mert ezt a férfiasság és a lázadás jelképének tekintették.

Focizás

Angliában az első világháború alatt a női focicsapatok közszenzációvá váltak, és több mint 50 000 fős tömegeket vonzottak. A Football League irányító testülete azonban 1921-ben azonban kijelentette, hogy a játék alkalmatlan a nők testére, így 1971-ig megtiltották nekik a futballpályára való lépést.

A figyelmetekbe ajánljuk