csokoládé

Így motiválhatjuk magunkat jutalmazással és büntetéssel

A pszichológia mindig segítségünkre lehet, amikor motiválni szeretnénk magunkat.


Ideális esetben mindannyiunkat csak a belső tényezők motiválnának arra, hogy megtegyünk valamit. A „tökéletes" személyt egy belső törekvés motivál mindig a helyes cselekvésre. Ezt nevezzük intrinzik motivációnak.

De gondoljunk csak bele, hány személy nem menne munkába, ha nem kapna fizetést, tehát külső, extrinzik motivációt?

Hány tanuló dolgozna kevésbé keményen, ha nem lennének érdemjegyek? A házaspárok között is akad olyan, aki kevesebb erőfeszítést tenne, ha nem a fájdalmas, drága válástól tartana.

A jutalmak és büntetések kiváló külső motiváló erőként szolgálhatnak számunkra. Ösztönözhetnek bennünket, hogy megtegyük, amit meg kell, akkor is, ha ellenállunk.

Tegyük fel, hogy ki szeretnénk tölteni az adóbevallást. Ilyenkor jutalmazhatjuk magunkat apró szünetek beiktatásával, valahányszor elkészítjük az adóbevallás egy kis részét. Büntetésként gondolhatunk arra, hogy halogatás esetén mindig csak előttünk lesz ez a kellemetlen feladat, ez elég kiábrándító.

Segíthet a dolgok elvégzésében, ha tudatosan döntünk arról, hogy mely jutalmak és büntetések motiválnak bennünket.

Egy másik példában, tegyük fel, hogy 30–45 percet kell sportolnunk a hét 4-6 napján.

Jutalmazás lehet az, ha sport után megengedjük magunknak, hogy csak úgy görgessük a közösségi média tartalmait. Büntetés lehet az, ha nem teljesítjük a heti elvárt sportot, annak a politikusjelöltnek kell támogatást adnunk, akit nem kedvelünk.

A legjobb, ha egy applikáció vagy egy barát segítségét kérjük a büntetés végrehajtásában, mivel magunkkal sokszor nem vagyunk elég szigorúak.

Ha valamelyik jutalom vagy büntetés nem bizonyul elég motiválónak, próbálkozzunk másikkal.

A siker és a boldogság kulcsa nem a tökéletes, folyton áramló belső motiváció, hanem a kísérletezés.

Nem árt, ha kíváncsiak maradunk és kísérletezünk, amikor saját motivációnkról van szó.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk