aszalványok
Fotó: Sencor

Mentsd át a nyár ízeit a hűvösebb időkre!

Ha megőriznéd a nyár ízeit, most vásárolj friss gyümölcsöt - és aszalj! Az aszalás egy kiváló módszer a gyümölcsök tartósítására. Nem kell hozzá tartósítószer vagy cukor, és még a gyümölcsökben levő vitaminokat is megőrizhetjük vele. Ráadásul akár zöldségekkel is működik!


Ha félnél belevágni, vagy csak kételkedsz a hasznosságában, most mondunk pár jó okot, amiért feltétlenül aszalnod kell! Ha pedig tartasz a folyamattól, ma már kiváló aszalógépeket is lehet vásárolni.

Vizsgáljuk meg alaposan, hogy mit aszalunk!

meggy

Fotó: Joanna Kosinska/Unsplash

Mindenképpen vizsgáljuk meg a gyümölcsöket aszalás előtt, hogy sérültek-e. Figyeljünk oda, hogy ne legyen rajtuk penész, bármilyen ismeretlen eredetű szennyeződés, vagy akár valamilyen kártevő okozta sérülés. Ha ezzel megvagyunk, mossuk és lehetőleg csöpögtessük is le a gyümölcsöket.

Könnyen leellenőrizhetjük, hogy milyen munkát végeztünk, ugyanis ha jól aszaltunk, akkor puha, bőrszerű, némelyiknél ragacsos tapintása lesz a gyümölcsöknek. A legfontosabb, hogy ne eresszenek levet.

A citromos víz nagy varázslat

aszal\u00e1sra v\u00e1r\u00f3 gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k

Fotó: Sencor

Érdemes eltávolítani a héját a legtöbb gyümölcsnek, például a kajszibarackot mindenképpen a héja nélkül aszaljuk. A szilva esetében viszont nem érdemes lehúzni a héját, mert el fog folyni tőle a cukros leve, végső soron pedig rágós lesz és íztelen. Ugyanez a helyzet a meggyel is. Viszont ha öntünk rá forró vizet, akkor nehezebben reped majd a felszínük.

Érdemes egyébként szeletekre felvágni az aszalni kívánt gyümölcsöket, ha pedig attól tartanánk, hogy bebarnul az alma, amíg az aszalásig jut, nyugodtan kenjük be citromos vízzel - segíteni fog ezen a problémán.

Jót tesz az egészségünknek

aszal\u00f3g\u00e9p

Fotó: Sencor

Számtalan aszalt gyümölcs jó hatással van ránk. A szárított alma például a benne levő pektinnek köszönhetően tisztítja a májunkat és bélrendszerünket, regenerálja a bőrünket, továbbá emeli a vércukorszintünket is, ha arra lenne szükségünk.

Az aszalt barack pedig lassítja az öregedést a béta-karotin segítségével, továbbá a magas vérnyomásunkat is mérsékelheti.

A szárított szilva az agyműködésünkre van pozitív hatással, vastartalmának köszönhetően segít szabályozni a szívritmusunkat, de az emésztésünknek is jót tesz.

A figyelmetekbe ajánljuk