Négy tipp, hogy miképp fejlesztheted a memóriád

Négy tipp, hogy miképp fejlesztheted a memóriád

Emlékeink szerves részét képezik annak, hogy kik vagyunk és mit miért teszünk, de ahogy öregszünk a memóriánk romlik. Sok idősebb felnőtt számára a hanyatlás olyan súlyossá válik, hogy már nem képesek önállóan élni, ami az egyik legnagyobb félelme talán mindnekinek. De a memóriánkat fejleszhetjük egy kis agytornával!


Tanulás

Tanulj újat! A memória ereje olyan, mint az izomerő. Minél többet használod, annál erősebb lesz. Folyamatosan kihívások elé kell állítanod az agyadat. Egy új készség elsajátítása kiváló módja annak, hogy erősítsd az agyad memóriakapacitását. Sokféle tevékenység közül választhatsz, de a legfontosabb, hogy találj valamit, ami kikényszerít a komfortzónádból, és a teljes figyelmedet leköti.

Ismétlés és előhívás

Bármikor, amikor egy új információt tanulsz meg, nagyobb valószínűséggel rögzíted mentálisan az információt, ha megismétled. Az ismétlés megerősíti a neuronok között létrehozott kapcsolatokat. Ismételgesd meg hangosan, amit hallasz. De ezzel még nincs vége. A kutatások azt mutatják, hogy az egyszerű ismétlés önmagában használva nem hatékony tanulási eszköz. Később vissza kell ülnöd, és aktívan meg kell próbálnod előhívni az információt anélkül, hogy megnéznéd. Az információ előhívásának tesztelése jobb, mint az ismételt tanulás. A visszakeresés gyakorlása hosszú távú és értelmesebb tanulási tapasztalatokat hoz létre.

Csoportosítás

A csoportosítás az újonnan tanult információk darabokra osztásának folyamatára utal, hogy kevesebb, nagyobb információdarabot kelljen megjegyezned. Például észrevehetted, hogy sokkal könnyebb megjegyezni egy telefonszámot, ha a számjegyet három különálló darabra csoportosítjuk.

Néha mondj le a Google-ről

A modern technológiának megvan a maga helye és óriási segítség a mindennapokban, de sajnos szellemileg lustává tett minket. Mielőtt a telefonodért nyúlnál, hogy megkérdezd Sirit vagy a Google-t, az információt az elméddel keresd meg. Ez a folyamat segít megerősíteni az agyadban lévő idegpályákat.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk