naplemente zöld fű

A meditáció jótékony hatását a tudomány többször is bizonyította már.


A meditációról tudjuk, hogy hasznos gyakorlat. De mik fokozzák hatékonyságát? Összességében a kutatók öt olyan jellemzőt azonosítottak, amelyek meghatározzák a meditációs gyakorlat működőképességét:

 1. Gyakorló foglalkozások előfordulása vagy gyakorisága
 2. A gyakorlás időtartama vagy hossza
 3. A gyakorlati utasítások betartása
 4. Kompetencia, kulturális relevancia és a gyakorlati tevékenység összefüggéseinek megértése
 5. Élvezet

A kutatók emellett azt találták, hogy a résztvevők nagyobb tudatossággal reagáltak a napi eseményekre azokon a napokon, amikor meditáltak. Azt is megállapították, hogy a gyakorlathoz való ragaszkodás, tehát rutinként való alkalmazása és a hosszabb gyakorlás pozitív eredményeket hozott.

A nyolc héten át tartó napi 13 perces meditáció egy kutatásban emellett csökkentette a negatív hangulatot, fokozta a figyelmet, javította a memóriát és csökkentette a szorongást.

Hogyan érdemes hozzáállni a meditációhoz? A gyakorlat hatékonyságát fokozó kompetencia a meditációban való jártasságot jelenti, tehát elég, ha nyitottak vagyunk rá.

A zen buddhizmusban a shoshin, vagyis a kezdő elméje szó ragadja ezt meg, mely kínaiul azt jelenti, hogy nyitottan, lelkesen, előzetes elképzelések és ítéletek nélkül közelítünk egy témához. Ez a meditáció megközelítésének ajánlott módja, még gyakorlott szakemberként is.

Mikor és milyen állapotban érdemes meditálni?

Nagyobb valószínűséggel ragaszkodunk a gyakorlathoz, ha élvezzük a meditációt, és pozitív érzésekkel társítjuk.

Tévhit az, miszerint a meditációnak megerőltetőnek vagy hiperfókuszáltnak kell lennie, hogy hasznos legyen. Az az igazság, hogy a kényelmetlenség és a pihenés közötti határ megtalálása az, ahol a meditációs varázslat megtörténik.

Melyek a legnépszerűbb gyakorlatok?

Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a testpásztázás, az ülőmeditáció és a légzőgyakorlatok voltak a legnépszerűbb gyakorlatok.

Ezen kívül ismeretesek még a következők:

 • Metta, vagy szerető-kedvesség meditáció
 • Mantra meditáció
 • Lelki meditáció
 • Koncentrált meditáció
 • Gyalogos meditáció
 • Transzcendentális meditáció
 • Vizualizációs meditáció

A lényeg, hogy megtaláljuk a hozzánk legközelebb állót. Kezdésként érdemes egy vezetett, interneten fellelhető meditációval gyakorolni, majd lassan haladni a gyakorlattal.

Később napi három percig üljünk le és figyeljük csak a légzésünket. Amennyiben jön egy zavaró gondolat, ne ijedjünk meg, figyeljük meg, ahogyan elhalad.

(Forrás: Health Line)


A figyelmetekbe ajánljuk