Néhány jó tanács, ha nem tudunk bízni az emberekben
A bizalom elvesztése gyakori lehet egy átverés, hazugság, szakítás után, ám a bizalomtól való félelemnek neve is van:Pistanthrophobia.

Az embereknek általában forgatókönyveik vannak arra vonatkozóan, hogy hogyan történnek bizonyos események. Ez megkönnyíti életünket, egy étteremben tudjuk például, hogy a rendelést az evést követi, azt pedig a fizetés. A bizalmunk nem alakulhat ki abban az esetben, ha van egy olyan gyerekkori forgatókönyvünk, hogy nem nyugtatnak meg minket, amikor szorongunk. Az ilyen emberek úgy érzik, nem számíthatnak másokra. Ám a bizalom egy későbbi esemény, trauma hatására is megrendülhet, ilyenkor átíródik a gyerekkori forgatókönyv egy sokkal rosszabbra.

A bizalom hiánya gyanakvóvá és izolálttá tesz minket, ezért fontos a helyreállítása. Ehhez a következő lépések lehetnek segítségünkre:

1. Egy helyben maradás

Amikor bizalmat akarunk fektetni emberekbe, az a legjobb, ha ezek az emberek állandóak a környezetünkben. Ehhez egy helyben kell maradnunk, tehát a világ beutazása, vagy a folytonos költözés nem a megfelelő élethelyzet a bizalom kiépítéséhez.

2. Rutinok kialakítása

Ha már letelepedtünk valahová, érdemes ismétlődő rutinokat kialakítani. A rutinjaink még tovább erősíthetik az állandó emberi kapcsolatainkat, mivel a társas rutinokban ismerős arcokkal találkozhatunk.

3. Önfeltárás apró lépésekben

Kezdjünk el megosztani magunkról apró információkat, ám titkainkat tartogassuk későbbre. A sok apró önfeltárás mások részéről is bizalomhoz vezethet. Amikor pedig látjuk, hogy nem élnek vissza a megosztott információval, bennünk is megszülethet a bizalom érzése. Az önfeltáráshoz tartozik az is, hogy merünk tanácsot, segítséget kérni másoktól.

4. Tervezés

A bizalomvesztett embereknek megrövidül a jövőképük, a reményt is elveszítik. Emiatt érdemes apró terveket szőni a közeli-, és távoli jövőre nézve egyaránt. Írjunk bakancslistát, tervezzünk mindig előre.

5. A rossz jelekre való odafigyelés

A bizalom kiépítése nem azt jelenti, hogy nem ismerjük fel a rossz szándékot. Ahhoz, hogy megtartsuk bizalmunkat a világgal szemben, fel kell ismernünk azt, ha valaki bánt minket, és el kell távolodnunk tőle.

Forrás: Psychologytoday


A figyelmetekbe ajánljuk