Nádasdy Ádám portréja
Hamu és Gyémánt / Imre Barnabás

Nádasdy Ádám elárulta töretlen optimizmusának titkát

Egy nyelvészprofesszor, aki gyermeki kíváncsisággal szemléli a világot. Egy műfordító, aki nemcsak Shakespeare-t, de Katona Józsefet is segít megérteni. Nádasdy Ádám családi emlékekről, a művészet igazi céljáról és töretlen optimizmusról mesél.


Szöveg: Tóbiás Lilla

A nyarak 

„Nagyszüleimnek volt egy háza Agárdon, a Velencei-tó partján. Minden nyáron két-három hónapot ott töltöttem. Nagyon csendes, békességes élet volt ott: forgalom, autók alig, nyaralók is kevesen voltak akkoriban. Reggelente elmentünk hazulról, úgy is mondhatnám, hogy a nagymama kicsapott minket, »menjetek játszani, és ha éhesek vagytok, gyertek vissza«. Lementünk a tóhoz, fürödtünk, békákat fogdostunk. Paradicsomi állapotként emlékszem ezekre a nyarakra.”

A film

„Szép történet a jó nevű angol írónak, Fosternek a regényéből készült Maurice című kosztümös film, amely az Eduárd-korban, az első világháború előtt játszódik. Ekkoriban törvény büntette a homoszexuális kapcsolatokat – persze nem állt mindenki hálószobájában rendőr, de vigyázni kellett. A Maurice egy polgár fiú beteljesült szerelmét meséli el: a főszereplő egy csalódás után megismerkedik egy parasztfiúval, akivel kölcsönös a vonzalom, de mindketten félnek a viszonzatlan szerelemtől, illetve a környezetük reakcióitól. A történet pozitívan zárul: megszöknek, és elmennek Észak-Angliába új életet kezdeni. Ez megható történet, azonban a témában vannak kevésbé kellemes filmek is – de hát az élet sem mindig kellemes!”

Az optimizmus 

„Lehet, hogy gyermeteg dolog, és nem illene egy felnőtt, érett emberhez, de töretlen optimizmussal szemlélem a világot. A világ izgalmas, és az érdekesség mindent ellensúlyoz – hiszen a csúnya is lehet érdekes. Alkati kérdés, ki az, aki szeret a dolgokba úgy belenézni, hogy nem az ítélkezés az első szempontja. Kutatóként az érdeklődés hozzásegít ahhoz, hogy a rossz dolgokat ne rossznak lássuk, hogy ne csak a negatívumokat vegyük észre, hanem hogy milyen izgalmas minden, ami körülvesz bennünket.”

Az interjú teljes hosszában a Hamu és Gyémánt nyári lapszámában olvasható. A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt 2022/02. lapsz\u00e1mHamu és Gyémánt


A figyelmetekbe ajánljuk