Elon Musk
Azért kellő óvatossággal kell kezelni az optimista előrejelzését.

Elon Musk a múlt héten adott egy két és fél órás interjút, amely nagy vonalakban az űrről, az űrutazásról és a fejlett közlekedésről szólt. Az adás egyik pontján Musk nagyjából húsz másodpercnyi csend után mondta el véleményét arról, hogy szerinte mennyi időbe telik, amíg ember lép a Marsra.

Legrosszabb esetben tíz év

– mondta a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója Lex Fridmannak, a podcast házigazdájának.

Hozzátette:

az embernek több bolygón élő fajnak kell lennie.

Musk szerint a Starship, a SpaceX többször is felhasználható rakétája a valaha épített legösszetettebb rakéta, és arra számít, hogy képes lesz biztonságosan embereket szállítani a Marsra. A Futurism cikke azonban figyelmeztet: Musk nem ijed meg attól, hogy túl sokat ígérjen, majd kevesebbet teljesítsen. Csak ezen a héten például közel félmillió Teslát hívtak vissza, mert kockázatosnak tartották őket.

Ettől függetlenül a SpaceX rövid pályafutása alatt olyan dolgokat ért el, amire sokan nem gondoltak volna. Ma már rendszeresen küld űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) vagy éppen azon túlra. A Starship pedig már megkötött egy jövedelmező NASA-megállapodást, hogy az ügynökség űrhajósait a Holdra juttassa, és több sikeres teszten is túl van már. Bár hozzá kell tenni, hogy még nem jutott el a Föld körüli pályára, amit már terveznek egy ideje, és több repülés is látványos robbanással végződött.

Musk a tíz év alatt egyébként nem a bolygó gyarmatosításáról beszélt, hanem egy földet érő vagy felfedező küldetésről.

Szerinte a költségek csökkentése és az alkatrészek újrafelhasználása az elsődleges kulcs a sikerhez, és bár jelenleg még 1 billió dollárért sem lehetne jegyet venni a Marsra, a rakéta bármely jelentős részének kidobása drasztikusan megnöveli a költségeket a jövőben.


A figyelmetekbe ajánljuk