Írtunk már arról, hogy a szocializáció ugyanolyan alapszükséglet, mint az étkezés, valamint arról is, hogy a magány megváltoztatja az emberi agyat. De mi igaz a magányos zseni mítoszából? Vajon a legnagyobb ötletek tényleg magányban születnek?


Az emberi fejlődés legfőbb motorja valójában az, hogy más emberektől, és más kultúráktól kölcsönzünk ötleteket. Steve Stuart-Williams pszichológia professzor ugyanis felhívja a figyelmet arra, hogy az új ötletek mindig a régi ötletek újrakombinálásából erednek.

A kultúra tulajdonképpen olyan remix, amiből a magányos farkasok táplálkoznak, majd hozzájárulnak az újrakeveréshez ötleteikkel ─ olvasható a Psychologytoday hasábjain.

Az új technológia születése például mindig magában foglalja a régi elemek újrahasznosítását. A gépkocsi a lovaskocsiból született, és noha nagy előrelépés volt az emberiség számára, mégis összegzi azokat az elemeket, amelyeket már ismertünk korábban. A magány tehát adhat teret és időt az ötletelésre, de az ötlet mindig az előttünk levők megismeréséből, a másokkal való beszélgetésekből, valamint a kultúra remixéből származik.

A figyelmetekbe ajánljuk