Legtöbbünk életében eljön az a pont, amikor magányosnak érezzük magunkat. Van, akinél ez az állapot csak egy-két óráig áll fenn, de olyanok is vannak köztünk, akiknek egész életükben kell harcolniuk ezzel az érzéssel. De vajon kik a legveszélyezettebbek?


Bár a legtöbben azt gondolhatnánk, hogy a magány érzése az idősebb generációt veszélyezteti leginkább, ez valójában nincs így. A BBC által végzett Magányosság Kísérletének (BBC Loneliness Experiment) első eredményeiből ugyanis kiderül, hogy jellemzően sokkal magányosabbnak érzik magukat a fiatalok, a férfiak és az individualista társadalomban (olyan közösségek, ahol az egyén boldogságán van a hangsúly – a szerk.) élők – tudhatjuk meg a EurekAlert beszámolójából.

A kutatók összesen 46 ezer embert vizsgáltak meg, akiknek korosztályi besorolása 16 és 99 év közé esett. Az eredményekből kiderül, hogy minden prekoncepcióval ellentétben, az idő előrehaladtával a magányosság érzése nem nő, hanem valójában csökken.

A legnagyobb veszélyben az individualista társadalmakban – például az Egyesült Államok, Egyesült Királyság – élő fiatal férfiak vannak, a legkevésbé magányosak pedig a kollektivista társadalmakban – például Kína – élő idősebb nők.

A szakértőknek azt is sikerült bebizonyítaniuk, hogy magányosság érzése kultúránkként teljesen eltérő. A kollektivista társadalomban élőkkel szemben például, az individualista társadalmakban nehezen ismerik el az emberek a társas kapcsolataik hiányát, mivel itt presztízsé vált az önállóság.

Friss

Van Gogh soha nem látott festménye került napvilágra

Vincent Van Gogh sosem látott festménye eddig egy francia család magángyűjteményében volt.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk