Lőrincz Tamás olimpiai aranyérmet szerzett birkózásban

Lőrincz Tamás olimpiai aranyérmet szerzett birkózásban

Lőrincz Tamás 2:1 arányban múlta felül a kirgiz Akzsol Mahmudovot a férfi 77kg-os birkózás olimpiai döntőjében, így a magyar sportoló hódította el az aranyérmet.

A 34 éves Lőrincz Tamás kedd kora délután mérkőzött meg kirgiz ellenfelével, miután a hétfői nap folyamán először a negyeddöntőben a japán Jabiku Soheit verte meg 3:1 arányban, míg az elődöntőben az iráni Mohammedali Geraeit győzte le 6:5-re.

A mérkőzés külön érdekessége, hogy már az összecsapás előtt tudható volt, hogy a magyar birkózónak ez lesz pályafutásának utolsó mérkőzése, mivel nemrég kijelentette, hogy az olimpia után visszavonul.

ADAM NURKIEWICZ, Getty Images

A magyar idő szerint délután 1 óra tájékán kezdődő mérkőzés elejét Mahmudov kezdte aktívabban, 4:35-el a vége előtt meg is szerezte magának az egypontos vezetést, miután Lőrinczet leküldték a szőnyegre, de a kirgiz nem tudott további pontokat szerezni, mivel nem jött össze neki a támadás. A második három percben Mahmudov lelépett a szőnyegről, illetve passzivitásért figyelmeztetést kapott, így a magyar birkózó átvette a vezetést (2:1), amit sikerült megtartania a meccs végéig. 2004 után szerzett ismét magyar birkózó olimpiai aranyérmet, ami ennek a szakágnak 20. magyar elsősége volt összességében.

Nagy nap volt ez a Lőrincz család életében, mivel Tamás győzelme mellett, a mai napon testvére, a 87 kg-os kategóriában induló Lőrincz Viktor is a döntőbe jutott, miután fölényesen, 9:2-re nyert az egyiptomi Mohamed Metvalli ellen. Az ő meccsét szerda kora délután rendezik.

A figyelmetekbe ajánljuk