aszteroida

Illusztráció

A valaha talált legnagyobb üstökös tart a Naprendszer belseje felé

Ilyen messziről még nem sikerült kiszúrni egyetlen érkező objektumot sem.

A Pennsylvaniai Egyetem két kutatója, Pedro Bernardinelli és Gary Bernstein akkora üstököst fedezett fel, amely jócskán túltesz társainál. A felfedezést a Dark Energy Survey (DES) nemzetközi projekt keretei között tették, amely a világegyetem tágulását térképezi fel.

Az üstököst már el is nevezték a a tudósokról, amely a Bernardinelli-Bernstein nevet kapta. Méretei alapján az objektum nagyjából 96 és 193 kilométer lehet, szemben az átlagos üstökösök méretével, amelyek nagyjából 10 kilométeres átmérővel rendelkeznek. A tömege pedig ennél is elképesztőbb: körülbelül ezerszer többet nyom, mint az átlag.

Ráadásul ilyen messziről sem észleltek még üstököst: a Digital Trends cikkéből kiderül, hogy a Bernardinelli-Bernstein jelenleg a Naprendszer külső tartományából halad befelé, és jelenleg 3 milliárd kilométerre van a Naptól. A kutatók szerint az Oort-felhőből indult útjára.

A jó hír, hogy a Föld közelébe biztosan nem merészkedik. Ugyan folyamatosan közeledik a Naprendszer bolygói felé, de azokat nem éri majd el. Hatalmas mérete miatt rengeteg fényt ver vissza a Nap által, és a kutatók szerint a legközelebb 2031-ben lesz a csillaghoz, ami nagyjából a Szaturnusz távolsága lesz.

Ritka, hogy ilyen korán észrevesznek egy üstököst. A kutatók most részletesen tanulmányozhatják a fejlődését, ahogy a Naphoz közeledve az üstökös felmelegedik és a rajta lévő jég felolvad majd.


A figyelmetekbe ajánljuk