Lakható bolygó köré telepített űrállomást írt le egy fizikus

A Ceres a Naprendszerünkön belül található bolygó. Lakhatónak tűnik, de nem úgy, mint gondoltuk.


A Finn Meteorológiai Intézet fizikusa és asztrobiológusa, Pekka Janhunen szerint a Ceres törpebolygó valószínűleg lakható. A Ceres a Mars és Jupiter közti aszteroidaövben helyezkedik el. 952 kilométer átmérőjével a Naprendszer legnagyobb ismert aszteroidájának, valamint egyetlen törpebolygójának számít ─ olvasható a Sciencealert hasábjain.

Janhunen cikkében kifejti vélekedését, miszerint a törpebolygón létre lehetne hozni egy olyan mesterséges gravitációt, ami nem okoz egészségügyi problémákat. A Mars, és a Hold természetes gravitációja ugyanis ilyen veszélyeket hordozna magában. A bolygó kolonizálása mellett megoldás lehetne olyan űrállomás, vagyis megaszatellit építése, amely utánozza a Föld gravitációját, és a Nap körül kering.

Ennek kivitelezése nagyon problémás lenne, ezért a legideálisabb a Ceres-sel összekötött külső állomások, települések létrehozása a szakember szerint. Az állomások így nem ütköznének egymásba. A törpebolygó légköréből továbbá számunkra olyan értékes alapanyagokat nyernének ki, mint a nitrogén. A Ceres felszíne alatt ráadásul víz található a számítások szerint. A terv alapján napelemek működtetnék azt az űrliftet, ami az állomásokat összekötné a bolygóval.

A publikáció kitér a sugárzásra és a talajmélységre, ám olyan parabolikus, vagyis gömbölyded felületű tükrök telepítésére is, melyek összegyűjtik a napfényt, és megvilágítják vele az élőhelyeket. Ez fontos lehet, mivel a törpebolygó távolabb helyezkedik el a Naptól, mint mi. A potenciális új lakhelyünk a Föld lakosságának 10 ezerszeresének is otthont adhatna Janhunen elképzelései alapján.

Noha a mesterséges gravitáció, valamint a szállítás még nem megvalósítható, egy embereknek lakhatást biztosító műhold felépítésére pedig 22 évre lenne szükség, a terv minden nehézség ellenére részletes és ígéretes.

A figyelmetekbe ajánljuk