multitasking nő sokféle dolog

Egy Standford tanulmány tárta fel azt, hogyan hat a memóriánkra a multitasking.


multitasking

Unsplash/Matt Bero

A tanulmány felfedi, hogy a memóriánkra olyan hatással van a sok eszközön való munka, hogy a figyelmünk egyszerűen elaprózódik, ha egyik eszközről a másikra ugrálunk közben.

A résztvevőket az alapján figyelték meg, hogy a pupilla méretük és agyi aktivitásuk hogyan működik a feladatok közben.

Ha nem fókuszálunk igazán az adott élményre akkor sokkal kevésbé valószínű, hogy emlékezni fogunk arra. Csupán néhány évvel ezelőtt még megszokott volt arról hallani, hogy valaki azzal dicsekszik, hogy milyen ügyes multitasker. A kutatások azonban azt találták, hogy több feladat egyidejű elvégzése valójában azt jelenti, hogy egyszerre több dologra nem jut kellő figyelem és közben silány munkát képes csak kiadni a keze közül az adott illető.

A Stanford Egyetem új, a Nature folyóiratban megjelent tanulmánya azt állítja, hogy a multitasking még ennél is rosszabb: megakadályozza a fiatalokat, hogy emlékezzenek arra, mivel voltak elfoglalva és mit is láttak pontosan, különösen igaz ez akkor, ha képernyőről képernyőre terelődik a figyelmük.

Ez hasonlít egy olyan élményre, mint amikor megtalálunk egy elveszett tárgyat, és közben rájövünk arra, hogy halvány emlékünk sincs arról, hogy hova is tehettük azt. Furcsa élmény, de ha csinálunk valamit, és közben nem figyelünk – mert valójában nem is vagyunk jelen – , akkor nagyon úgy érezhetjük, mintha az egész meg sem történt volna – írja cikkében a bigthink.

A figyelmetekbe ajánljuk