​Don Townsend százados a nyomozás során.

Don Townsend százados a nyomozás során.

Direkt titkolták? Ezért nem derült ki, hogy ki volt a Zodiákus gyilkos

Egy amatőr nyomozócsoport, amely korábban azt állította, hogy azonosította a hírhedt Zodiákus gyilkost, most újabb meglepő állításokkal állt elő. Szerintük az FBI és a különféle a bűnüldöző szervek szándékosan hunytak szemet a férfi letartóztatása felett.


A Thomas Colbert oknyomozó újságíró által vezetett Case Breakers nonprofit szervezet úgy véli, a rettegett Zodiákus gyilkos a légierő egyik veteránja, Gary Francis Poste volt. A csapat most azt állítja, hogy az FBI virginiai laboratóriumában található egy részleges DNS-minta Poste-tól, és 2016 óta titokban gyanúsítottként szerepelt a nyilvántartásukban.

Ennek ellenére a hatóságok nem igazán foglalkoztak az üggyel, most pedig már esélyük sincs korrigálni a kellemetlen szituációt, ugyanis a gyanúsított 2018 augusztusában elhunyt.

Ha igaz a feltételezés, miért nem volt a főhadiszálláson annyi tisztesség, hogy értesítsék az áldozatok családjait? Jó kérdés. Az információ egyébként egy névtelen bejelentőtől származik, aki állítása szerint magas rangú FBI-ügynök. Így ennek mennyi relevanciát lehet tulajdonítani? Újabb jogos kérdés.

Ez is érdekelhet: „Itt a Zodiákus beszél" – érdekes tények a 20.század legrejtélyesebb sorozatgyilkosáról

Több FBI-ügynökkel tartom a kapcsolatot, akik még a nyomozós időkben lettek a barátaim. Egyikükkel beszélgetve megemlítettem a Zodiákust és konkrétan Gary Francis Pote nevét. Az FBI-ügynök felszólítás nélkül utánanézett a férfinek, és közölte velem, hogy az FBI gyanúsítottként tartja nyilván. Aztán közölték velem, hogy van egy részleges DNS-ük a Zodiákusról, de ennyi

– nyilatkozta a neve elhallgatását kérő személy.

Az 1960-as évek végén Zodiákus álnéven hírhedté vált sorozatgyilkos legalább öt embert ölt meg Kaliforniában, azonban egyes becslések szerint akár több tucat ember vére tapadhat a kezéhez. Az ámokfutás során a gyilkos a médiának küldött rejtélyes üzeneteket, amelyeket olyan rejtjelezéssel írt, amiben a betűket különböző szimbólumokkal helyettesítette.

A megoldatlan nyomozás miatt a sorozatgyilkos a popkultúra egyik legrettegettebb figurájává vált, ennek ellenére számos amatőr nyomozó próbálta megfejteni a rejtélyt.

A Case Breakers csapata pedig határozottan kiáll amellett, hogy döntő bizonyítékuk van egy hatodik Zodiákus-áldozatról, Cheri Jo Batesről, akit 1966-ban, 18 évesen öltek meg. Az FBI azonban továbbra is tagadja, hogy Bates az ő áldozata lett volna.

A figyelmetekbe ajánljuk