sorozatgyilkos
Getty Images

Illusztráció

16 évet töltöttek a német hatóságok egy nem létező sorozatgyilkos üldözésével

A rendőrség hat gyilkosságot kötött egyetlen személyhez, akinek a DNS-ét több mint 40 tetthelyen is megtalálták; végül 16 év kellett, hogy eljussanak a kínos felismerésig.


1993-ban egy 62 éves nőt holtan találtak az otthonában a német Idar-Oberstein városában, a holttest mellett egy virágcsokor is feküdt, és mind kiderült, a nő a csokorban lévő dróttal lett megfojtva. Az eset után semmit nem lehetett tudni arról, hogy mi történhetett a Lieselotte Schlenger nevű áldozattal: a hatóságok nem találtak szemtanúkat, ahogy gyanusítani sem tudtak senkit, mivel a helyszínen nem találtak semmilyen gyanús jelet – persze azon kívül, hogy a nő egy dróttal lett megfojtva.

Ez is érdekelhet: „Itt a Zodiákus beszél" – érdekes tények a 20.század legrejtélyesebb sorozatgyilkosáról

Schlenger mellett azonban volt egy teáscsésze is, amin a rendőrség DNS-mintákat talált, így ez volt az egyetlen nyom a helyszínen. A hatóságok dolgát azért nem könnyítette meg annyira a talált DNS sem, hiszen egy ismeretlen nőhöz tartozott, a nyomozók viszont semmilyen egyezést nem találtak az adatbázisban.

Nyolc évvel később, 2001. március 21-én a németországi Freiburgban holtan találtak egy 61 éves férfit a konyhájában. Az áldozatot ismét megfojtották, és ismét ugyanazt a DNS-t találták meg egy konyhai fiókban. A feltünően hasonló gyilkosság és a DNS pontos egyezése miatt a rendőrség egyből azt gondolta, hogy egy sorozatgyilkosról lehet szó.

Aztán az ismeretlen nő DNS-e lényegében mindenhol felbukkant.

Hónapokkal a második gyilkossági helyszín után ugyanez a DNS egy eldobott heroinfecskendőn bukkant fel, miután egy 7 éves gyerek rálépett egy gerolsteini játszótéren. Néhány héttel később egy Bad Kreuznach mellett feltört lakókocsiban találták meg egy elhagyott süteményen; de egy dietzenbachi irodai betörésnél is találkoztak a DNS-el egy lopott autóban Heilbronnban, majd két sörösüvegen és egy borospoharon is kimutatták egy Karlsruhe-i betört bárban – mintha az illető kirabolta volna a helyet, de ott maradt volna néhány sörre. Legalábbis ezt gyanították.

2005. május 6-án sem történt meglepetés: egy férfi lelőtte saját testvérét, az egyik lövedéken pedig megtalálták ugyanezt a DNS-t.

Az IFLScience szerint a látszólagos bűnsorozat során az ismeretlen személy DNS-ét Ausztriában, Dél-Németországban és Franciaországban, összesen 40 helyszínen találták meg, köztük rablások, fegyveres rablások és gyilkosságok helyszínén. Mindez ott kezdett igazán furcsává válni, amikor a helyszíneken a rendőrség mások DNS-ét is megtalálta, akikről azt feltételezték, hogy a nő bűntársai voltak – ennek ellenére soha nem volt kétszer ugyanaz a személy.

Olvasd el ezt is! Kíméletlen vérrontások: a történelem legkegyetlenebb női gyilkosai

Később a 22 éves Michèle Kiesewetter rendőr a járőrkocsijában éppen kollégájával együtt ebédelt, amikor két személy bemászott a jármű hátsó ülésére, és hátba lőtte mindkét rendőrt. Kiesewetter meghalt az esetben társa csak megsebesült, de gyorsan kitalálható: a hátsó ülésen és a műszerfalon is ugyanazt a DNS-t találták meg.

A rendőrség teljesen tanácstalan volt, ki is tűzött 300 ezer eurós jutalmat, ha valaki információt szolgáltat az esetről, de a szemtanúk sem könnyítették meg a dolgukat, mivel a gyanúsítottat a szemtanúk egyik része nőként jellemezte, míg a másik fele férfiként .

Kínos felismerés 

2009-ben új nyom került elő, ami kínos felismeréshez vezetett, az ügyet pedig végleg lezárták: Németország történetének leghírhedtebb sorozatgyilkosa – akit hat gyilkosságért tartottak felelősnek – soha nem létezett.

A franciaországi rendőrség megtalálta egy 2002-ben eltűnt menedékkérő megégett holttestét. A férfi a kérelmezés során ujjlenyomat adott, így ezek alapján próbálta a rendőrség megerősíteni a személyazonosságát. Csakhogy ismét a már jól ismert DNS-t találták meg.

Ez persze nyilvánvalóan lehetetlen volt, hiszen a menedékkérő férfi volt, az ismeretlen DNS pedig egy nőhöz tartozott. És valóban: az újravizsgálat során kiderült, hogy a DNS valójában nem is volt a helyszínen.

A férfi esete így magyarázatot adott az ügyre: nem létezett semmilyen sorozatgyilkos, a DNS egy orvosi kellékekre szakosodott csomagolóközpontban dolgozó nőhöz volt visszavezethető.


A német hatóságok 16 éven át nyomoztak egy sorozatgyilkos után, hatalmas nyomravezetői pénzek mellett, hogy aztán kiderüljön: a rendőrség végig a saját szennyezett DNS-keneteit követte.

A figyelmetekbe ajánljuk