aretha franklin
www.youtube.com

Feldolgozások, amik ismertebbek lettek az eredeti dalnál

A zenetörténelem jó párszor megmutatta már nekünk, hogy nem feltétlenül csak a saját dalok válhatnak igazi slágerekké. Sőt! Gondoljuk csak Dolly Parton I Will Always Love You-jára. Amikor Whitney Houston elénekelte a fülbemászó balladát a Testőr című filmben, szinte egycsapásra világsiker lett. És sokan nem is sejtették, hogy a szőke country énekesnő szerzeménye.



1. „Nothing Compares 2 U" – Sinead O'Connor (eredeti: Prince/ The Family-Nothing Compares 2 U)

Sinead O'Connor lélegzetelállító és egyben legismertebb dalát valójában az Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes és dalszövegíró-zseni Prince írta és énekelte először. Ám ezt sokan elfelejtik, és az énekesnő sajátjaként tartják számon, hiszen sokkal ismertebb ez a verzíó.

2. „I Love Rock ‘n’ Roll” – Joan Jett (eredeti: Arrows- I Love Rock ‘n’ Roll)

Joan Jett 1976-ban látta először az Arrowstól az I Love Rock 'n' Roll című számot, ami annyira megtetszett neki, hogy három évvel később Steve Jonesszal és Paul Cookkal (Sex Pistols) felvette a dalt. A vadóc énekesnő feldolgozását pedig minden idők legnagyobb slágerei közt tartják számon.

3. „Respect" – Aretha Franklin (eredeti: Otis Redding-Respect)

A "Respect"-et eredetileg az amerikai soul énekes Otis Redding írta és adta ki 1965-ben, de a dal két évvel később Aretha Franklin R&B-énekesnőnek köszönhetően lett világsiker.

„Girls Just Want To Have Fun" – Cyndi Lauper (eredeti: Robert Hazard-Girls Just Want To Have Fun )

Igen és igen! Egy férfinak, egészen pontosan Robert Hazardnak köszönhetjük a nyolcvanas évek egyik legnagyobb feminista pophimnuszát, amiből később a bohókás Lauper csinált slágert.

„Killing Me Softly" – Fugees (eredeti: Roberta Flack - Killing Me Softly )

A Fugees örökzöldje sem eredeti szerzemény. Roberta Flack nevéhez köthető a fülbemászó sláger, akinek verzióját sokszor és sok helyen lehetett hallani 1971-es megszületése óta, ennek ellenére a hip-hop banda feldolgozása sokkal ismertebb.

A figyelmetekbe ajánljuk