kotta és hegedű
Fotó: Shutterstock

Negyed évezred után került elő Mozart eddig ismeretlen zeneműve

Egy németországi könyvtárban felfedeztek egy eddig ismeretlen zeneművet, amelyet Wolfgang Amadeus Mozart valószínűleg tizenéves korában komponált, írja a Guardian.


A vonóshármasra írt darab az 1760-as évek közepére vagy végére datálható, és hét, külön-külön mintegy tizenkét perces rövid tételből áll – közölte a lipcsei városi könyvtár.

Itt fedezték fel ugyanis a kutatók a művet, miközben összeállították a Köchel-katalógus, vagyis Mozart zenemű-archívumának legújabb kiadását.

Az 1756-ban született Mozart, mivel igazi csodagyerek volt, már nagyon korán elkezdett komponálni apja útmutatása mellett.

A frissen felfedezett, eddig teljesen ismeretlen kottát feltehetőleg nem maga Mozart jegyezte le, hanem minden bizonnyal egy 1780 körül készült másolatról van szó.

Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

Fotó: IMDb

A Ganz kleine Nachtmusik című darab kottáját sötétbarna tintával, középfehér, kézzel készített papírra jegyezték le, és a tételek egyenként vannak bekötve. A frissített Köchel-katalógus szerint a zenemű egyetlen példányban maradt fenn, és Mozart megjegyzései alapján valószínűleg a szerző első olaszországi utazása előtt keletkezett.

A Ganz kleine Nachtmusik ausztriai bemutatója szeptember 19-én volt Salzburgban, az új Köchel-katalógus megjelenésének apropóján, a német premierre pedig két nappal később, a Lipcsei Operában került sor.

A figyelmetekbe ajánljuk