Öt klasszikus zenei darab, amit már hallottál, de nem tudod a címét

Öt klasszikus zenei darab, amit már hallottál, de nem tudod a címét

Lehet, hogy ezek a klasszikus zenei darabok nem szerepelnek a lejátszási listádon, de szinte biztos, hogy mégis ismered őket!


In The Hall Of The Mountain King – Edvard Grieg

A norvég zeneszerző, Edvard Grieg e művére számos utalás található a popkultúrában. Az In The Hall Of The Mountain King-et számos előadóművész tolmácsolta, többek között: Apocalyptica, a The Who, és a Savatage.

Eine Kleine Nachtmusik – Wolfgang Amadeus Mozart

MozartEine Kleine Nachtmusik (Kis éji zene) című művét Bécsben komponálta, miközben a Don Giovanni-operáján dolgozott. Mivel Mozart számos szerenádja megrendelésre íródott, így lehetséges, hogy ez is egy ilyen darab. A mű hangulatához báltermek és díszes táncosok dukálnak, ezért is használják gyakran ilyesfajta jelenetekhez különböző filmekben. Felhasználták Tim Burton Batman-filmjéhez, az Alienben, az Ace Venturában és még sorolni lehetne a műveket, amelyekben felcsendül az ismerős szólam.

Habanera – Georges Bizet

A HabaneraGeorges BizetCarmen című operájának egyik leghíresebb áriája, amely a darab címszereplőjének első megjelenését jelzi a műben. Bizet az áriát egy olyan darabból adaptálta, amelyet egy, a Carmen megkomponálása előtt mindössze tíz évvel elhunyt zeneszerző, Sebastián Yradier írt. A híres francia áriát számos filmben hallhatjuk.

Wilhelm Tell Overture – Gioachino Rossini

RossiniWilhelm Tell Overtrue című klasszikusa azonos című operájához készült. Különösen a nyitány fináléja jól ismert, és manapság gyakran használják a popkultúrában. Ha meghallgatod valószínűleg egy igazán akciódús, pörgős jelenet fog lejátszódni a fejedben, hiszen ezekhez használják előszeretettel a filmkészítők.

Also Sprach Zarathustra, Op. 30 – Richard Strauss

Az Also Sprach ZarathustraFriedrich Nitzsche filozófiai regényének Richard Strauss által komponált zenei interpretációja. A darabot hangkölteményként ismerik. A darab könnyen felismerhető, hiszen ezt is jó pár filmben és sorozatban felhasználták, a Pixar-meséktől elkezdve Stanely Kubrik legendás 2001: Űrodüsszeia című alkotásáig.

Kék Duna keringő – Johann Strauss

A Kék Duna keringő az ifj. Johann Strauss 1866-ban komponált egyik leghíresebb műve, s egyben a történelem egyik legsikeresebb tánczenéje. Bár Strauss idejében nem volt túl népszerű, a későbbi években különösen a hangszeres változat vált széles körben népszerűvé, s hagyott mély nyomot a popkultúrában.

Legutóbb például a Netflix meglepetéssikerében, a Squid Game (Nyerd meg az életed) című sorozatában használták fel, bár nem a legmegszokottabb módon.

A figyelmetekbe ajánljuk