Fischer Ádám karmesteri pálcával a kezében.

A Kossuth-díjas karmester szerint a Budapesten bemutatott Wagner művekben megtalálhatóak azok az apró emberi reakciók, amelyek fontosak a zeneszerzőnél. A Müpa a 2020-as Wagner napokat ezúttal a nézői otthonában „rendezi meg".


Bensőséges Wagner előadások – mindenki otthonában

A Wagner-rajongóknak idén sem kell nélkülözniük kedvelt zeneszerzőjük operáit és zenedrámáit. Az 2020-as Budapesti Wagner-napokat ugyanis a Müpa – szem előtt tartva a közönség, a fellépő művészek és a munkatársak biztonságát – rendhagyó módon online tartja meg június 18. és 27. közt, így mindenki otthonról, fotelban ülve, kávéval a kezében élvezheti a zeneműveket. Első alkalommal tesznek ingyenesen elérhetővé teljes fesztiválnyi hosszúságú felvételeket a Wagner-napok archívumából.

Fischer Ádám karmester, a Budapesti Wagner-napok alapítója és művészeti vezetője így nyilatkozott korábban a budapesti előadások egyediségéről a fidelio.hu beszámolója szerint:

„Wagnerről azt hiszik, hogy »bombasztikus« a zenéje és minden érzelme túldimenzionált. Érzésem szerint a túlságosan hősies és bombasztikus előadásban elvesznek az apró emberi reakciók, amelyek nagyon fontosak Wagnernél. A Müpában sokkal intimebb, bensőségesebb Wagnert lehet megmutatni, mint bárhol máshol a világon" – fogalmazott korábban a budapesti előadások egyediségéről Fischer Ádám.

A Kossuth-díjas karmester a zenéről

Hamu és Gyémánt 2009. nyár / Miklóska Zoltán

Fischer Ádám egy korábban adott interjújában felhívta a figyelmet arra, hogy nem kell meglepődni azon, hogy ő zenepárti. A zene szerinte a lélek állapotait fejezi ki: félelmet, féltékenységet, szorongást, örömöt, lelkesedést.

A felvételek az előre meghirdetett időpontokban a Müpa Home oldalán érhetőek majd el.

A figyelmetekbe ajánljuk