Van Gogh.

John Peter Russell Van Gogh-festménye.

Csillogás helyett mellőzés – 5 korszakalkotó művész, aki a halála után lett híres

A nagy művészek esetében joggal gondolhatjuk, hogy életük során szinte minden utcasarkon ünnepelték őket, és folyamatos csillogás jellemezte a mindennapjaikat. Ez azonban egy óriási tévhit, ennek apropóján pedig öt olyan korszakalkotó zsenit mutatunk be, akinek a tehetségét csupán a halála után fedezte fel a világ.


Johann Sebastian Bach

Bach karrierje meglehetősen ellentmondásosan alakult: ő volt ugyanis a kor egyik sztár orgonistája, aki számos európai fővárosban is fellépett, illetve a teljesítményét különböző díjakkal ismerték el.

A másik szerelme azonban teljesen felfedezetlen maradt, hiszen az általa komponált művekre kis túlzással a kutya sem volt kíváncsi, így az egész életét úgy élte le, hogy ugyan mindenki odavolt az orgonatudásáért, mégsem figyeltek fel a kiemelkedő zeneszerzői tehetségére.

A műveire végül a 19. században „bukkantak rá”, amikor a barokk korszak iránti érdeklődés újjáéledt, sőt, úgy vélték, hogy a művész forradalmasította a barokk zenét azáltal, hogy olasz és francia elemeket olvasztott bele.

Claude Monet

Monet Kazlak c\u00edm\u0171 m\u0171ve.

Monet Kazlak című műve.

Getty Images

Claude Monet sokak szerint a francia impresszionizmus legfontosabb alakja, akinek a festményei a mai napig vagyonokba kerülnek. Ettől függetlenül a maga korában – 19. század vége, 20. század eleje – nemhogy nem ismerték el, hanem nevetség tárgyává tették a művészt.

A festményeit a szakma formátlannak és befejezetlennek, sőt egyenesen csúnyának találta, és a kollégák elfordultak tőle. Ennek következtében pedig Monet és családja nagyon komoly anyagi problémákkal küzdött.

Élete legvégén ugyan hárult némi figyelem a férfi műveire, azonban a „sztárrá válását” már nem érhette meg, mivel a nagyközönség csak később döbbent rá a zsenialitására.

Ez is érdekelhet: 5 világhírű festmény, amely titkos üzeneteket rejt

Vincent Van Gogh

Van Gogh.Wikipedia

Napjainkban Van Gogh művei egészen elképesztő összegekért találnak új gazdára, például 1990-ben 82,5 millió dollárt adtak az egyik festményéért.

A férfi azonban élete során kifejezetten sikertelen volt és szegény sorban élt. Karrierje során több mint 2000 festményt alkotott, de a halála napjáig mindössze kettő darab művet sikerült eladnia.

A mentális és egyéb betegségekkel küzdő Van Gogh 37 éves korában öngyilkos lett, de a későbbi művészekre óriási hatással voltak a festményei.

Franz Kafka

Franz Kafka fiatalon

Jewish Chronicle/Heritage Images/Getty Images

A cseh származású német nyelvű írót, Franz Kafkát az egyik legnagyobb hatású 20. századi művésznek tartják.

A férfi élete azonban enyhén szólva sem nevezhető diadalmenetnek. Kafka 40 évesen, 1924-ben halt meg tuberkulózisban, de az írót rövid élete során elkerülték a zajos sikerek, a tevékenysége gyakorlatilag teljesen radar alatt maradt.

Halála előtt Kafka arra utasította barátját, Max Brodot, hogy égesse el minden művét, a férfi azonban ellentmondott neki, sőt a megsemmisítés helyett inkább kiadatta az elhunyt cimborája összes írását – többek között ennek a húzásnak köszönhetjük, hogy az író munkássága fennmaradt.

Emily Dickinson

Emily Dickinson

Culture Club/Getty Images

Emily Dickinson írásaira sokan korszakos jelentőségű művekként szoktak hivatkozni. Dickinson elmúlásról, és magáról a világról szóló anyagaira azonban csupán az 1886-ban bekövetkezett halála után lehettek figyelmesek az emberek.

Ez esetben nem a szakma vagy a publikum figyelmetlenségével volt probléma, hanem a hölgy egyszerűen nem akarta publikálni a műveit, mivel híresen félénk volt.

A művész halála után Dickinson nővére, Lavina fedezte fel a 40 kézzel bekötött kötetét, amelyek közel 1800 verset tartalmaztak, és később ki is adatta őket.

Forrás: ITT, ITT, és ITT

A figyelmetekbe ajánljuk