Will Smith és Jada Pinkett Smith a 94. Oscra-díjátadón.

Így reagáltak a sztárok Will Smith Oscar-pofozkodására

Will Smith Oscar-gálán való botrányán az egész világ megdöbbent, nemrég pedig ismert emberek is megszólaltak az ügy kapcsán.


A 94. Oscar-gálán Will Smith alaposan megdöbbentette a közönséget és a tévénézőket, amikor a Dolby Theatre-ben tartott ceremónia alatt felment a színpadra, és megpofozta Chris Rock műsorvezetőt, miután Rock viccet csinált Smith felesége, Jada Pinkett Smith kopaszságából, ami egy alopecia nevű betegség miatt alakult ki.

Az eset megosztotta az internet népét, sokan elítélték az erőszakot és a szerelemmel való indoklást, néhányan pedig bocsánatkérést követeltek Will Smithtől. Mások viszont elnézték Smith reakcióját Pinkett Smith állapota és Rock korábbi, az ő kárára elkövetett viccei miatt. Tekintettel a fekete nők hajának és általában a fekete nők nevetségessé tételének történelmére és politikájára, sokan dicsérték Smith-t, amiért kiállt, a #protectblackwomen hashtag pedig trendi a közösségi médiában.

Bár a hírességek vonakodtak véleményüket kinyilvánítani a rangos eseményen történtekről, azóta azonban sokan megszólaltak, és Hollywoodban is megoszlanak a vélemények.

Ez csak egy vicc volt. A vicc az, amit Chris Rock csinál. Mindig is éles eszű volt. Ez egy enyhe vicc volt számára. Én pedig imádom GI Jane-t. Azt láttam, hogy Hollywood egyik leghatalmasabb filmsztárja felsétál a színpadra, hogy megüssön egy komikust egy szerencsétlen viccért, ami a (gyönyörű) felesége borotvált fejéről szólt. Akinek ez nem gond, azt valószínűleg még sosem ütötte meg egy befolyásos férfi. Ahogy a gyerekeinknek is tanácsoljuk, használd a szavaidat.

– posztolta Mia Farrow színésznő.

Bernadine Evaristo írónő is gyorsan hozzászólt a Twitteren:

Közel 100 év alatt csak az ötödik fekete férfi, aki férfi főszereplő Oscar-díjat nyert, és 16 év óta az első, aki erőszakhoz folyamodik ahelyett, hogy a szavak erejét használná, hogy megölje Chris Rockot. Aztán azt állítja, hogy Isten és a szeretet kényszerítette erre.

Mások Smith védelmére keltek, az elsők között Jameela Jamil színésznő és aktivista:

Több dolog is lehet egyszerre igaz. A pofozkodás rossz? Igen. Helytelen az egészségi állapot/rokkantság gúnyolása? Igen. Helytelen egy fekete nő hajával kapcsolatos tiszteletlenség egy olyan országban, ahol a fekete nők haját politizálják, és évszázadok óta nevetség tárgya, igen. De ahogy a diskurzus csak a pofon körül zajlik, és hogy hányan ugrottak neki a túlzásba vitelnek? Hatalmas kiadványok nevezték ütésnek, amikor egyáltalán nem volt az. Híres emberek felkiáltottak, hogy „ez akár meg is ölhette volna". Amikor ez egy könnyű pofon volt... mindez belejátszik a fekete férfiak veszélyességének és erőszakosságának eltúlzásához Amerikában.

A világhírű rapper, Nicki Minaj is megszólalt az ügy kapcsán:

Itt van ez a dolog... És ez egy olyan BÁTORÍTÓ példa... A férj az első sorból nézheti a felesége fájdalmát... ő az egy, aki vigasztalja... zárt ajtók mögött szárítja a könnyeit, amikor azok a kamerák elhallgatnak. A közösségi média azt érezteti az emberekkel, hogy ezek a „férjek" a való életben soha nem fognak összefutni velük. Élőben kellett tanúja lenned, mi történik egy férfi lelkében, amikor ránéz a nőre, akit szeret, és látja, hogy visszatartja a könnyeit egy 'kis vicc' miatt. Ezt érzi minden igazi férfi abban a pillanatban, miközben ti a viccet látjátok, ő a nő fájdalmát látja. Képzeljétek el, milyen érzés lehet, ha annyira hullik a hajad, hogy kopaszra kell borotválnod. Szerintetek ezt bárkinek is könnyű feldolgozni? Szerinted nem sírt már emiatt sokszor? 2022-ben találkoznotok kell ezekkel a férfiakkal azok miatt a viccek miatt, amiket a feleségükről mondtál.

Forrás: Marie Claire UK


A figyelmetekbe ajánljuk