Chris Rock és Will Smith

A pillanat, ami azonnal Oscar-történelmet írt

Ezek voltak az idei Oscar legjobb és legrosszabb pillanatai

Will Smith egy csapással zárójelbe tett mindent, ami a gálán történt, de azért akadtak azon túl is emlékezetes pillanatok.


Az idei Oscar egyszerre volt az egyik legjobb és legrosszabb gála a díj történetében. A legjobb, ha szeretsz vonatszerencsétlenségeket nézni lassítiott felvételeken, a legrosszabb, ha visszatérő Oscar-néző és megátalkodott filmrajongó vagy, akit mondjuk hidegen hagy DJ Khaled egy filmes átadón. Bár a díjak egy része kimaradt az élő adásból, a show ugyanolyan hosszú volt, mint korábban, csak több volt az erőltetett, humorosnak alig nevezhető szkeccs. Mintha a műsor producerei nem csak a saját közönségüket értették volna teljesen félre, de a megcélozni kívánt új közönséget is.

De azért ennek a gálának is akadtak pozitív pillanatai a negatívak mellett, kiemeltük a csúcspontokat és mélypontokat!

Legrosszabb: A legjobb pillanatok egy része műsoron kívül történt

Amikor az Akadémia bejelentette, hogy a díjak egy részét nem az élő show-ban fogják átadni, hatalmas felháborodást váltott ki tök jogosan. A vágás és a filmzene mind kulcsfontosságú és meghatározó elemei egy filmnek. Sok rendezőt néha a vágója ment meg a kudarctól. Amikor emberek az Oscarra panaszkodnak, többnyire olyasmire szoktak azon túl, hogy túl hosszú, hogy tele van szórva mindenféle érdektelen dologgal, ahelyett, hogy mondjuk gyorsabban osztogatnák a díjakat. Ezt a producereknek sikerült úgy dekódolniuk, hogy az emberek mégtöbb érdektelen, időkitöltő dolgot szeretnének, meg kevesebb díjat. Pedig nincs ember, aki több montázsra vágyna mondjuk a jelölt filmekből.

Mindennek az lett az eredménye, hogy egy halom olyan pillanat nem volt része az élő közvetítésnek, ami simán emelte volna a gála minőségét szórakozás szempontból. A gála előtt egy nappal fű aladt adta át például Denzel WashingtonSamuel L. Jacksonnak az életmű-Oscarját, a színpadon pedig elmókáztak egymással. Bármelyik másik évben mind erről beszélnénk, elvégre mindkettő a Föld nevű bolygó két legismertebb színésze. De sajnos idén nem jutott idő erre, a viccesnek szánt szkeccsek miatt, amiken leginkább csak túl akart esni a közönség az online reakciók alapján.


A világszerte koncerttermeket megtöltő Hans Zimmernek se jutott hely az élő show-ban, hiába nyerte meg az első Oscarját az Oroszlánkirály zenéje óta, ami mondjuk nem tegnap volt, hanem két évtizeddel ezelőtt legalább. Szintén a gála előtt lett Oscar-díjas a világszerte ismert sztár, Riz Ahmed, aki a rövidfilm kategóriában kapott díjat rendezésért megosztva. Kizárt, hogy ezeket a pillanatokat kevésbé élvezte volna az átlag közönség, mint mondjuk bármelyik fárasztó vicceskedést. Főleg, hogy ezek olyan nevek mind, akik azoknak is mondanak valamit, akik nem minden színész vagy zeneszerző nevét ismerő filmlexikonok.

Legjobb: Rita Moreno

Gyakorlatilag előre sejthető volt, hogy Ariana DeBose fogja megnyerni a legjobb női mellékszereplő díját a West Side Storyban nyújtott alakításáért, mivel minden egyéb díjat behúzott a szerepért az Oscar-előtt. Szívből jövő, tömör beszédet mondott, arról beszélve, hogy ő nyíltan queer színes bőrű nőként megtalálta a helyét a művészetben. De ami igazán emlékezetessé tette a pillanatot, az Rita Moreno a közönség soraiban, aki 60 évvel ezelőtt ugyanezért a szerepért kapott szintén Oscart. Pontosabban a reakciója, ugyanis végig egy aggódó anyuka benyomását keltette, aki éppen a lánya fellépése miatt izgul, miközben végtelenül büszke rá. Kedves és megható őszinte pillanat volt, ilyenből kellett volna több.


Legrosszabb: Férfiak molesztálása, mint humor

Az erőltetett, nem igazán vicces szegmensekről már tettünk említést, ennek a jéghegynek a csúcsa az a kínos közjáték volt, amikor Regina Hall felment rögtönzött Covid-ellenőrzésre a prezentáló Jason Momoához és Josh Brolinhoz. A nyilvánvaló és erőltetett poén az volt, hogy Momoa és Brolin szexi, Hall pedig kifogást keres, hogy összefogdoshassa. Vagyis gyakorlatilag a poén az volt, hogy Regina Hall molesztálta Jason Momoát és Josh Brolint, ami elvileg azért kellett volna feltételezhetően vicces legyen, mert egy nő csinálja egy férfival. De ettől ez még ugyanúgy molesztálás, ráadásul egy borzasztóan gyenge poénért cserébe. Ez a jelenet pedig elég jól jellemzi azt a fajta izzadtságszagú jópofáskodást, ami a gálát jellemezte humor terén.

Legjobb: Rachel Zegler csak eljutott az Oscarra

Idén szinten minden új információ a gáláról csak újabb és újabb felháborodást keltett. Az egyik ilyen nagy blama az volt, amikor kiderült, hogy a West Side Story kvázi főszereplője, Rachel Zegler még csak meghívót sem kapott. Az internet beindult és számon kérte az Akadémiát, ami után valahol sejthető lesz, hogy végül ez lesz a vége. Viszont a kevés esetek egyike, amikor rájöttek a tévedésükre és jól korrigálták. Zegler az Eufória sztárjával, Jacob Elrodival adta át a Dűnének a legjobb speciális effektek kategória díját, amikor pedig Elrodi megjegyezte, hogy sose gondolta volna, hogy valaha itt lesz, a majdnem otthon maradó színésznő hozzátette, hogy 6 nappal ezelőtt ő se gondolta volna, hogy valaha itt lesz. Valahogy így kell egy kínos szituációt elütni egy szolid poénnal. Az Oscarnak többnyire jól áll az önreflexív humor.

A legszürreálisabb: Will Smith

Ezen a ponton már mindenki látta a mémeket, a jelenetet, a következményeit, Will Smith egy csapással elintézte, hogy az egész idei Oscaron rá emlékezzünk a leginkább. És ennek csak részben van köze ahhoz, hogy unalmas volt a show. Ugyanis olyan még sose történt, továbbá valószínűleg nem is nagyon fog, hogy egy színész egy poén miatt felsétáljon a színpadra és lekeverjen egy maflást a poént elsütő komikusnak, majd utána azt ordította neki, hogy soha többé ne vegye a feleségét a szájjára. Ezután jött közvetlenül az elhúnyt filmszakmabeliekre emlékező szegmens gospel kórussal, majd Will Smith megnyerte élete első Oscarját rögtön és elmondta az egyik lebizarrabb köszönőbeszédet, amit valaha láthattunk. Nincs ember, akinek drámaibb estéje lett volna.

Mindez pedig azért történt, mivel Chris Rock Smith feleségének, Jada Pinkett Smith-nek a kopaszságával poénkodott, ami egyébként egy betegség miatti hajhullás következménye. Finoman szólva is ízléstelen volt, még ha nem is feltétlenül teszi jogossá Smith reakcióját. Ugyanakkor az is lehet, hogy Rocknak minderről fogalma se volt. A poén ugyanis nem volt túl kreatív, kimerült abban, hogy Jada Pinkett Smith úgy néz ki, mint GI Jane, Demi Moore kopasz hőse a 90-es évekbeli bukott filmből, ami mindennek következményeként a legtöbbet emlegetett film lett a show kapcsán. Ez talán még viccesebbé tenné az egészet, ha tényleg komplett szerencsétlen félreértés lenne az alapja.


Minden esetre már nevethetünk rajta nyugodtan, a két fél Diddy állításai szerint már meg is békélt egymással és átbeszélte a dolgot, most pedig már újra jóban vannak. Egy biztos, bárki is vezesse a jövő évi Oscart, biztosan nem fog Jada Pinkett Smith-en poénkodni.

(Forrás: /Film)


A figyelmetekbe ajánljuk