Westworld logója a képernyőn
Fotó: Shutterstock

Az HBO legnépszerűbb sorozata volt, mégis elkaszálták – ez lett a Westworld veszte

A Westworld című 1973-as mozi volt az egyik legelső előfutára a mesterséges intelligenciával foglalkozó filmeknek. Az öntudatukra ébredő robotok és a lakóhelyükként szolgáló futurisztikus park története remek alapanyagnak tűnt egy nagyobb ívű sorozathoz. Az HBO költséges szériája el is készült, a kezdeti sikerek ellenére azonban csupán 3 évadot élt meg 2016 és 2022 között, elkaszálás okait sok rajongó a mai napig csak találgatja.


A Westworld mindenekelőtt egy igen drága sorozatnak számított már az első részeitől kezdve. A készítők nyilvánvalóan sosem spóroltak a költségekkel – látva a kidolgozott díszleteket, jelmezeket és a speciális effekteket.

Ugyanakkor az is igaz, hogy nem volt könnyű beleszeretni a sorozatba.

Ugyanis a Jonathan Nolan – Christopher Nolan öccse – által is írt széria zavaros időbeli ugrásai és a túlzottan sok csavar hamar kizökkenthette a nézőket. Ezek mellett viszont tagadhatatlan, hogy egyedi hangulatára és a látványvilágára valóban nem lehetett panasz.

Ezt is nézd meg! 4 népszerű sorozat, amit idő előtt kaszáltak el

Továbbá a szereplőgárda sem volt kispályás:

Anthony Hopkins, Ed Harris, Jeffrey Wright, Thandiwe Newton, Evan Rachel Wood, James Marsden és Aaron Paul is feltűnt a 3 évad során.

Mégis mi okozhatta a sorozat bukását?

Épp a már említett költségvetés lehetett a bukás fő oka.

Az alkotók – Jonathan Nolan és Lisa Joy – eredetileg 6 évadban mesélték volna el átfogó történetüket. Mire azonban a sorozat a negyedik évadba lépett volna, sok minden megváltozott.

Ezt is olvasd el! 5 tökéletes HBO Max-széria, ha úgy érzed, ez egy sorozatnézős hét lesz

Már nem számított, hogy a Westworld első 3 évada által több mint 50 Emmy-jelölést gyűjtött össze. A széria 2022-ben már egyszerűen nem érte meg az HBO-nak, egy olyan időszakban, amikor a televíziós és filmes költségvetések az egekbe szöktek.

Hirtelen a költségcsökkentés lett az első számú prioritás egész Hollywoodban.

Nem sokkal a sorozat törlése után James Marsden színész is megosztotta csalódottságát:

Tudom, hogy a Westworld költséges vállalkozás volt, és azzal is tisztában vagyok, hogy a nagy sorozatoknak nagy közönséggel kell rendelkezniük. Bárcsak többről szólna ez az egész, mint a pénzügyi sikerről.

A szomorú valóság tehát az, hogy a Westworldhöz hasonló szériák vagy nem készülnek el többé, vagy ha debütálnak is valamelyik streaming-szolgáltatón, az esetek nagy százalékában egyszerűen nem születik belőlük annyi évad, amennyit az alkotók szeretnének.

Forrás: Slashfilm

A figyelmetekbe ajánljuk