Evan Rachel Wood és Aaron Paul Westworld
Fotó: Shutterstock

9 + 1 dolog amit nem árt felidézni a Westworld 4. évada előtt

Kevés sorozat van, aminek a történetvezetése olyan bonyolult, mint a Westworldé: ki épp a gazdatest és ki az ember, milyen idősíkban vagyunk, a mögöttes jelentéstartalomról nem is beszélve. Ráadásul utoljára 2020-ban láttuk. Június 26-án viszont visszatér a sorozat, egészen pontosan a 4. évad, szóval most gyorsan felgöngyölítjük, hogy hol maradt abba a sztori.


​1. Dolores

Ha valamire emlékeznünk kell a Westworld harmadik évadából, az az, hogy Dolores (Evan Rachel Wood) halott, vagyis eltűnt, miután Serac kitörölte az elméjét. De szerencsére sikerült rávennie Calebet, hogy elpusztítsa a világot irányító Rehoboam-szuperszámítógépet, és Maeve-et, hogy elárulja Seracot és az emberek és a gazdatestek közös forradalmának élére álljon. Wood most állítólag egy új karaktert alakít, Christinát, egy nagyvárosban élő írónőt, de Dolores néhány másolata is szaladgál még a sorozatban.

​2. Maeve

Maeve (Thandiwe Newton) a harmadik évadban vad kalandokon ment át; először a Warworld park 1940-es évekbeli, náci megszállás alatt álló Európájának szimulációjában ragadt, majd Doloresre kellett vadásznia, cserébe azért, hogy végre újra találkozhasson a lányával. Miután Maeve rájött, hogy Seracnak nincs szándékában, hogy őt a „Fenségesbe” küldje, kifejlesztette a Rehoboam-szuperszámítógép hallásának képességét, és felfedezte, hogy az ugyanúgy irányítja Seracot, mint mindenki mást. Ennek eredményeképpen Maeve végül átállt a Dolores oldalára, és leszúrta Seracot.

​3. Caleb

A harmadik évad új főszereplője, Caleb (Aaron Paul) sok gyűrődésen ment keresztül. Megtudta, hogy az életét a Rehoboam-szuperszámítógép diktálta, hogy megölte a legjobb barátját, majd agymosáson esett át, és rájött, hogy a Rehoboam valójában csak késleltette az emberiség bukását. Azt is végig kellett néznie, ahogy Dolorest kitörlik − de csak azután, hogy Calebnek átadta az irányítást a világot diktáló program felett. Caleb utasította a Rehoboamot, hogy törölje magát, és ezzel visszaadta az emberek és a gazdatestek szabad akaratát. Utoljára Maeve-vel látták őt belépni az új világba.

​4. Bernard

Bernard (Jeffrey Wright) a harmadik évadban háttérbe szorult. Az utolsó epizódban azonban kiderült, hogy Dolores átadta neki a Völgy kulcsát, amire Serac áhítozott. Bernard felvette a fejhallgatót, amivel bejuthatott a Völgybe. Nem láttuk, hogy utána mi történt, de a harmadik évad fináléjának második jelenetében Bernard felébredt egy vastag porrétegbe burkolt szobában. Vajon ez a kép Westworld jövőjéből volt?

​5. William / A fekete ruhás férfi

William (Ed Harris) történetében egészen a második évad végéig kell visszamennünk, amikor egy lány hűségtesztet csináltatott vele, ennek következtében gazdatestté vált. De vajon ez ugyanaz a férfi, aki a harmadik évad nagyrészét egy elmegyógyintézetben töltötte? Aki azt a küldetést adta magának, hogy „mentse meg a világot" az összes gazdatest megölésével? Aki aztán elutazott a Delos dubai főhadiszállására, hogy ott Charlotte Hale szeme láttára elvágja a torkát egy gazdatest-másolat? Abban sem lehetünk biztosak, hogy William sebe halálos volt.

​6. Charlotte Hale

Ne feledjük, hogy az igazi Charlotte Hale (Tessa Thompson) halott. Ez a gazdatest, bár Charlotte testében van, valójában Dolores másolata, ami elszabadult, miután Charlotte emlékei elkezdtek átmenni az ő emlékeibe, Serac megölette Charlotte családját, és az igazi Dolores elhagyta őt. Az új Charlotte a harmadik évad végén látszólag megölette Williamet egy gazdatest-másolattal, és valószínű, hogy azt tervezi, hogy a negyedik évadban megöl minden embert.

7. Stubbs

A harmadik évadban Stubbs (Luke Hemsworth) is háttérbe szorult. Bernarddal együtt mentették ki Williamet az elmegyógyintézetből, hogy aztán William tájékoztassa őket újdonsült küldetéséről, a gazdatestek megöléséről. William lelőtte Stubbst és megszökött, arra kényszerítve Bernardot, hogy a holttestet moteljük fürdőkádjába dugja lejegelve. De mire Bernard visszatért virtuális útjáról, Stubbs holtteste eltűnt.

​9. Serac

A harmadik évad fő antagonistája, Serac (Vincent Cassel) lényegében a Rehoboam-számítógépen keresztül irányította a világot, ami mindenki életét diktálta a Földön, beleértve magát Seracot is. Szerencsétlenségére Caleb elpusztította a Rehoboamot, Maeve pedig leszúrta őt. Ez akár halálos sebet is ejthetett, így egyelőre nem tudni, hogy Serac visszatér-e a negyedik évadban...

+1. A park

A harmadik évad szinte teljes egészében a Westworldön és a hozzá tartozó parkokon kívül játszódott. Nem tudjuk, mi történt ott a második évad vége óta, különösen, ha a harmadik és a negyedik évad között időugrás van. Az új trailerek azonban azt sugallják, hogy a fekete ruhás férfi visszalátogat a Westworldbe. És úgy tűnik, hogy lesz egy teljesen új, az 1920-as években játszódó, gengszterekkel teli park is, ahol Maeve és Caleb felbukkanak majd.

Forrás: Gizmondo

A figyelmetekbe ajánljuk