Vilmos herceg és Károly herceg beszélgetnek.

A britek majdnem fele szerint Károly hercegnek félre kellene állnia Vilmos herceg javára.


A brit monarchia jövőjéről a királyi szakértők között heves viták folynak, különösen az utóbbi években. Trónörökösként Károly herceg lenne a következő uralkodó, és nagy változásokat tervez akkor, ha király lesz, bár állítólag bevallotta, hogy „retteg" a pozíciótól.

Az év elején a királynő bejelentette, hogy amikor Károly valóban átveszi az uralkodói szerepet, azt szeretné, ha felesége, Kamilla, Cornwall hercegnéje, „a király hitvese” néven lenne ismert, ami olyan találgatásokat váltott ki, hogy a királynő talán arra készül, hogy a nem is olyan távoli jövőben átadja a gyeplőt.

Szakértők szerint azonban Károly visszaléphet Vilmos javára – és egy új felmérés szerint a britek majdnem fele úgy véli, hogy a walesi hercegnek így kellene tennie.

Az Ipsos kutatása 2055 brit megkérdezéséből állt, és azt találták, hogy a megkérdezettek 42%-a gondolja úgy, hogy Károlynak át kell adnia a koronát Vilmosnak, szemben 24%-kal, akik szerint nem kellene, és 29%-kal, akiknek nincsenek határozott érzéseik egyik irányban sem.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a résztvevők nagy része mégis úgy érzi, hogy Károly jó munkát végezne királyként (48%), és 2018 óta folyamatosan nő a támogatottsága.

Összehasonlításképpen a királynőt 69% látta kedvezően, őt követi Vilmos (64%) és Katalin hercegné (60%).

Gideon Skinner, az Ipsos politikai kutatásokért felelős vezetője elmondta:

Jelenleg csak az emberek kisebbsége gondolja úgy, hogy Nagy-Britannia jobban járna a monarchia nélkül, és a királynő, valamint Cambridge hercege és hercegnéje népszerűsége továbbra is erős. A jövőre nézve a britek fele bízik Károly hercegben, mint jövőbeli királyban, és többen látják őt pozitívan, mint négy évvel ezelőtt. Mivel azonban Vilmos herceg népszerűsége nem sokkal marad el a királyné mögött, a britek azon is elgondolkodnak, hogy Károly hercegnek le kellene-e mondania a trónról legidősebb fia javára.

Forrás: Marie Claire UK


A figyelmetekbe ajánljuk