ukrajnai háború
Shutterstock

A világ legveszélyesebb országai – Magyarország előkelő helyen

Magyarország két jelentés szerint is az átlagosnál biztonságosabbnak számít.

Az utazási kockázatokra szakosodott Global Guardian elkészítette az idei jelentését, ahol a különböző országokat egy interaktív térképen jelöli, és bemutatja a geopolitikai konfliktusövezeteket, és az országok kockázati besorolását.

A térkép kiemeli a geopolitikai feszültséggel terhelt területeket, és értékeli az eszkaláció kilátásait és azok lehetséges hatásait, az országokat „szélsőséges", „magas", „közepes", „mérsékelt" és „alacsony" kategóriákba sorolva.

Emellett egyes helyeket „geopolitikai kockázattal" járó helyként jelöl meg, kategorizálva „hideg", „meleg" és forró konfliktusokra.

Az „extrém kockázatú" országok a következők: Ukrajna, Pakisztán, Líbia, Szíria, Szomália, Jemen, Afganisztán, a Közép-afrikai Köztársaság és Burkina Faso.

A jelentés több népszerű nyaralási célpontot, köztük Thaiföldet, Indiát, Törökországot és a Fülöp-szigeteket a „közepes kockázatú" országok közé sorolja a bűnözés és a szórványos zavargások miatt. Mexikó a „magas kockázatú" kategóriába tartozik a kartellek által elkövetett erőszakos cselekmények miatt, többek között a népszerű turistaövezetekben.

Az „extrém kockázat" jelzővel ellátott országok jelölése azt jelenti, hogy aktívan részt vesznek a konfliktusokban, és magas a bűnözés és a polgári zavargások szintje – mutatja be az elemzést az Independent.

Ez a besorolás azt is jelzi, hogy ezekben az országokban az állami intézmények „nem képesek kezelni a militáns csoportokat vagy a nagyszabású katasztrófákat".

Ukrajnáról szóló elemzésében a Global Guardian csapata megállapítja:

Oroszország ukrajnai inváziója az energiaköltségek drámai emelkedéséhez vezetett az amúgy is magas globális infláció közepette. Oroszországnak az európai földgázellátás nagy része felett gyakorolt befolyása közvetlenül fenyegeti Európa energiabiztonságát. Ukrajna és Oroszország a globális élelmiszer- és fémkivitel nagy részét teszi ki, és ezen ellátási láncok további megszakadása továbbra is károsan fogja érinteni az élelmiszerellátást és az európai feldolgozóipart

– írták.

A jelentés néhány országot „alacsony kockázatúnak" minősít, ezek az interaktív térképen zöld színnel vannak jelölve.

A legbiztonságosabb országok közé tartozik Németország, Lengyelország, Norvégia, Írország, Litvánia, Lettország, Észtország, Japán és Kanada, és nem mellesleg Magyarország is.

Az alacsony kockázatúnak minősített országok rendkívül stabilnak számítanak. Az országokban erős a jogállamiság és képesek megfékezni a biztonságot fenyegető veszélyeket

– írja a Global Guardian.

Júliusban egyébként Izland vezette a Global Peace Index (GPI) listáját a világ legbiztonságosabb országai között.

Az index a világ 163 nemzetét rangsorolja a „békesség" szempontjából, amibe beleszámított a politikai stabilitás, a szomszédos országokkal való kapcsolatok, a nukleáris fegyverek száma, a belső konfliktusok, a katonai kiadások, a bebörtönzési arányok és a „bűnözés megítélésére" vonatkozó adatok is.

Ezen a listán Izlandot Új-Zéland, Írország, Dánia és Ausztria követte. Magyarország ebben a jelentésben a 13. helyen szerepelt.


A figyelmetekbe ajánljuk