velence olaszország

Városok, amelyek félő, hogy 2030-ra víz alá kerülnek

A világszerte emelkedő tengerszint miatt több nagyvárost fenyeget a víz alá kerülés veszélye. De melyek ezek?


1. Amszterdam, Hollandia

Unsplash

Amszterdam, Rotterdam és Hága városai alacsonyan, laposan és az Északi-tenger közelében fekszenek. A hollandok híresek árvízvédelmeikről, és a tengerszint-előrejelzéseket látva úgy tűnik, hogy az ország gátakból és zsilipekből álló rendszere az elkövetkező években még fontosabbá válik.

2. Baszra, Irak

Irak kikötővárosa, Baszra a Shatt al-Arab, a Perzsa-öbölbe torkolló hatalmas és széles folyó partján fekszik. A csatornák és patakok bonyolult hálózata, valamint a szomszédos mocsaras területek miatt Baszra és környéke különösen érzékeny a tengerszint emelkedésére. És ha ez még nem lenne elég aggasztó, a város már most is jelentős mértékben szenved a víz által terjesztett betegségektől, így az áradások növekedése még nagyobb veszélyt jelent a lakosságra.

3. Velence, Olaszország

Unsplash

Talán az egyik legegyértelműbb város a listán. Velencét a közeljövőben kettős veszély fenyegeti: a tengerszint emelkedik, és maga a város is süllyed, évente körülbelül két milliméterrel. A gondolák városát már eddig is sújtották súlyosabb áradások, ám az éghajlatváltozás valószínűleg növelni fogja a víz alá kerülő dagályok gyakoriságát. Velence is rendelkezik árvízvédelmi rendszerrel, de a válság súlyosbodásával ezek fenntartása egyre nehezebb (és drágább) lesz.

7. Bangkok, Thaiföld

Unsplash

Egy 2020-as tanulmány szerint Bangkok lehet az a város, amelyet rövid távon a legjobban sújt a globális felmelegedés. Thaiföld fővárosa mindössze 1,5 méterrel a tengerszint felett fekszik, és Velencéhez hasonlóan süllyed, csak sokkal gyorsabban – évente körülbelül két-három centiméterrel.


Forrás: ITT

A figyelmetekbe ajánljuk