Tudósok szerint a Föld felszínének hűtése kifejezetten veszélyes

Tudósok szerint a Föld felszínének hűtése kifejezetten veszélyes

A következmények meghaladhatnák az esetleges előnyöket, állítja 60 szakértő és tudós.


A Föld felszínének hűtését és a globális felmelegedés hatásának mérséklését célzó, bolygóméretű mérnöki tervek potenciálisan veszélyesek, és a kormányoknak meg kellene akadályozniuk őket, jelentette ki hétfőn több mint 60 politikai szakértő és tudós. Még ha a kénrészecskék milliárdjainak a légkör közepébe történő befecskendezése, az úgynevezett napsugárzás-módosítás (SRM) legforróbb vitatott terve a Nap sugarainak egy kritikus töredékét a szándékoknak megfelelően visszafordítaná, a következmények meghaladhatnák az esetleges előnyöket, állították egy nyílt levélben.

Már régóta ismert, hogy nagy mennyiségű fényvisszaverő részecske bejuttatása a felső légkörbe képes lehűteni a bolygót. A természet néha ugyanezt teszi: a Fülöp-szigeteki Pinatubo hegy 1991-es kitöréséből származó törmelék több mint egy évig csökkentette a Föld átlagos felszíni hőmérsékletét. A nyílt levél szerint azonban több okból is el kell utasítani egy ilyen lépést. A Nap sugárzási erejének mesterséges csökkentése valószínűleg megzavarná a monszun esőzéseket Dél-Ázsiában és Nyugat-Afrikában, és tönkretehetné az esővel táplált termést, amelytől százmilliók élelme függ, amint azt több tanulmány is kimutatta.

Más régiók azonban profitálhatnak: egy tavalyi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az SRM jelentősen csökkentheti az aszály kockázatát Afrika déli részén. A tudósok aggódnak az úgynevezett megszüntetési sokk miatt is, ha a légkör Napot blokkoló részecskékkel való ellátása hirtelen leállna. Ha az SRM bármilyen okból megszűnne, nagy a valószínűsége annak, hogy a felszíni hőmérséklet gyorsan emelkedne, mondta az IPCC.

Ráadásul a technológia semmit sem tenne a légköri CO2 folyamatos felhalmozódásának megállítására, amely szó szerint megváltoztatja az óceánok kémiai összetételét. A nyílt levél arra is figyelmeztet, hogy az éghajlat gyors megoldására vonatkozó reménykeltés "elriaszthatja a kormányokat, a vállalkozásokat és a társadalmakat attól, hogy mindent megtegyenek a szén-dioxid-mentesítés vagy a szén-dioxid-semlegesség mielőbbi elérése érdekében.

Végül pedig jelenleg nincs olyan globális irányítási rendszer, amely felügyelné vagy végrehajtaná a napelemes geomérnökségi terveket, amelyeket ma egyetlen ország vagy akár egy rakétákkal rendelkező milliárdos is mozgásba hozhatna. A nyílt levél egy "nemzetközi használati tilalmi megállapodást sürget, amely megakadályozná a nemzeti finanszírozást, betiltaná a szabadtéri kísérleteket, és megtagadná az SRM-technológiák szabadalmi jogainak megadását. Egy ilyen megállapodás nem tiltaná meg a légköri vagy éghajlati kutatást mint olyat, áll a levélben.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk