True detective 4. évad
Fotó: HBO

4+1 kiváló misztikus sorozat, ha nem bírod ki a True Detective következő részéig

A hétvégi Super Bowl okozta láz a premiereket is érintette, így például a hetente megjelenőTrue Detective negyedik évadának legújabb része is már szombaton elérhető vált. Hátrány azonban, hogy a soron következő részig 7 helyett 9 napot kell várnunk. Bizonyára sokan vannak, akik számára ez túl sok idő – nekik ajánlunk most 4+1 olyan szériát, amivel feledtetni tudják a bennük keletkezett űrt.


1. Különválás

A Különválás elsőre egy egyszerűnek tűnő történetet mutat be: egy középkorú férfi irodai munkájának mindennapjait ismerjük meg. A csavar viszont ott jön, amikor megtudjuk, hogy ez a multi kettéválasztja munkavállalóinak elméjét: a dolgozók az irodában nem képesek előhívni civil életük emlékeit, és fordítva. A kevertműfajú, sci-fi és a thriller elemeit is használó széria sok témát, köztük az identitás, a valóság és a munka-magánélet egyensúlyát boncolgatja.

Az Apple TV+-n elérhető.

Ezt is nézd meg! 5 + 1 sorozat, ami 20 évvel ezelőtt kezdődött, de még mindig imádjuk

2. Túlélőjátszma

A történet – címe alapján is – egy klasszikus túlélős akciót ígért, azonban a New Jersey-i középiskolás lányokból álló focicsapat kétségbeesett küzdelmét bemutató dráma sokkal többet ad ennél. A Túlélőjátszma két idősíkon játszódik: egyrészt megtudjuk, hogy a túlélőknek milyen körülmények között kellett megküzdeniük az életben maradásért 19 hónapon keresztül, illetve azt is megtudjuk, hogy évtizedekkel később, hogyan élik a mindennapokat. Aki belevág ebbe a sorozatba, készüljön fel, hogy nem kap majd minden kérdésére egyértelmű választ.

A 2021-es évben debütáló sorozat hozzánk csak tavaly érkezett meg, jelenleg a Netflixen és a SkyShowtime-on is elérhető.

3. Manifest

A természetfeletti, ugyancsak repülőgép-szerencsétlenséggel foglalkozó dráma akkor veszi kezdetét, amikor a Montego Air 826-os járata egy viharos utazás után leszáll New Yorkban. Ebben persze önmagában nincs semmi különleges, a landolást követően azonban kiderül, hogy a gépről valójában semmit nem lehetett tudni több mint 5 évig. Miközben átélhető érzelmi íveket tár fel, a Manifest egyre több titokzatos részletet árul el nézőjének.

Jelenleg a Netflixen elérhető.

Ez is érdekelhet: 5 sikersorozat, aminek 2024-ben érkezik a folytatása

4. Dark

A három évadot megélő német sci-fi thriller 2019-ben kezdődik, amikor a németországi Winden városában gyerekek tűnnek el – ami már nem az első volt az elmúlt években. Lassan egy összeesküvés szövevényes hálója bontakozik ki, amely négy családot köt össze egy barlanggal, amely lehetővé teszi az időutazást.

Ahogy haladunk előre az időben, részletekben tárul fel az elszigetelt közösség múltjának, jelenének és jövőjének összefüggő titkai és hazugságai. Figyelem, még az edzett sorozatkedvelőknek is rendkívül figyelmesnek kell lenniük ahhoz, hogy az érzelmes fináléig megértsük és megfejtsük a filozófiai rejtélyeket, és az egymásba fonódó idősíkokat!

Netflixen elérhető.

+1. True Detective 1. évada

Antológiasorozatként a True Detective minden évadban újradefiniálta magát, de egyik sem ért a 2014-es első évad sikerének nyomába. A Matthew McConaughey és Woody Harrelson főszereplésével készült évadban a problémás nyomozópáros a louisianai gyilkosságok megoldásán dolgoznak. A különleges szerkesztés – amely a töredezett idősíkokban rejlik – bepillantást enged a nyomozók bűnös múltjába.

A félig bűnügyi, félig drámai alkotás – a most futó, rejtélyekkel teli és váratlan – negyedik évad után is nagy valószínűséggel a széria legjobbja lesz: minden egyes képkockája átérezhető feszültséggel teli, amely a finálé sokkoló leleplezéséig finoman rejtegeti előlünk a megdöbbentő igazságot.

A figyelmetekbe ajánljuk