Jodie Foster a True Detective negyedik évadában
HBO

Hátborzongató valós események inspirálták a True Detective új évadát

Végre folytatódik az elmúlt évtized egyik legkiemelkedőbb bűnügyi sorozata: a True Detective a Night Country alcímű negyedik évaddal borzongat tovább. Bár azt hihetnénk, a nyomasztó alaptörténet csak a képernyőn fordulhat elő, a sorozat valójában kísérteties párhuzamot mutat a való életben megtörtént eseményekkel.


A Jodie Foster főszereplésével készült negyedik évad alapszcenáriója szerint egy kutatócsoport eltűnik az alaszkai sarkvidéken, majd később egy borzalmas, szoborcsoporszerű közös „testbe” fagyva találják meg őket. A VanityFairnek adott interjújában Issa López rendező és író bevallotta, hogy megtörtént eseményekből merített ihletet a szörnyűséghez. Ezek közé tartozik a Djatlov-hágó rejtélye.

1959. január 27-én kilenc tapasztalt túrázó halt meg a Kholat Syakhl-hegy lejtőin – a helyi őslakos mansi nyelvre fordítva a név egyébként Halál-hegyet jelent. Az oroszországi Uráli Politechnikai Intézetből érkező csapat a 23 éves Igor Djatlov vezetésével kéthetes expedícióra indult az északi Urál-hegységben. A Gora Oterten csúcsot szerették volna megmászni, azonban soha nem jutottak el céljukhoz, mindannyian meghaltak a fagyos lejtőkön.

True detective

Jodie Foster és Kali Reis a True Detective negyedik évadában

HBO

Egy hónappal az esetet követően a túrázók után kutató mentők felfedezték a sátrukat, amit – mint utólag kiderült – belülről kiszakítottak, ráadásul a csapat legtöbb holmija még mindig benne volt. A hóban lévő lábnyomok pedig arra utaltak, hogy a túrázók teljesen mezítláb vagy zokniban hagyták el a tábort.

Másnap, február 27-én az első két holttestet egy tűzrakóhely maradványai mellett találták meg. Mezítláb voltak, csak alsóneműt viseltek, és mindketten égési sérüléseket szenvedtek. További három holttestre a tűz és a sátor között szétszóródva, különféle pózokba fagyva leltek rá, ami arra utal, hogy ők megpróbáltak visszatérni a táborba. A többieket majdnem három hónappal később találták meg egy szakadékban.

Jodie Foster \u00e9s Kali Reis a True Detective negyedik \u00e9vad\u00e1ban

Jodie Foster és Kali Reis a True Detective negyedik évadában

HBO

A szovjet hatóságok akkori hivatalos álláspontja szerint a túrázók közül hárman fizikai trauma, hatan pedig hipotermia miatt haltak meg. Az eset a rengeteg megválaszolatlan kérdés miatt viszont azóta hírhedté vált, és az eltelt évtizedek alatt számos teória látott napvilágot a lavinától kezdve a földönkívülieken át a titkos katonai kísérletekig – a Djatlov-hágó rejtélye azonban a mai napig megválaszolatlan. Vajon miért menekültek el ezek a tapasztalt túrázók a sátrukból ennyire felkészületlenül a túlélésre?

„Egy lavina szerintem nem magyarázza meg a kérdések nagy részét" – mondta López. „Azt hiszem, van egyfajta varázsa az olyan rejtvényeknek, amelyekből még hiányzik néhány darab, és amelyek megszállnak és feldühítenek minket, és nem hagyják, hogy ne gondolkodjunk rajtuk.”

Bár a Matthew McConaughey és Woody Harrelson főszereplésével készült, zseniális első évadot nehéz lesz felülmúlni, az eddig elérhető részek alapján van okunk reménykedni: a negyedik évadot egyelőre nemcsak a kritikusok, de a (sokszor még kritikusabb) közönség is kifejezetten jól fogadta. Az új szezonnal csak egy baj van csak, mégpedig az, hogy az HBO hetente adja ki az új részeket. Pontosan ezért gyűjtöttünk össze öt kiváló bűnügyi szériát, hogy neked se kelljen azon kattognod, mikor érkezik a következő epizód.

A figyelmetekbe ajánljuk