a Lost szereplői

5 + 1 sorozat, ami 20 évvel ezelőtt kezdődött, de még mindig imádjuk

2004 a televíziózás egyik legkiemelkedőbb éve volt, igazi klasszikusok első évadai jöttek ki pontosan 20 évvel ezelőtt. Most ezek közül szemezgetünk, hogy elmondjuk, szerintünk melyik az az 5 + 1 sorozat, ami még ma is megállja a helyét.


1. Dr. House

Minden idők egyik legnézettebb sorozata éveken keresztül magyarok tömegeit vonzotta a tévéképernyő elé. A 2004 és 2012 között nyolc évadot és 176 epizódot megélt, Hugh Laurie főszereplésével készült széria sikere egészen érthető, hiszen stilizált karakterek helyett hús-vér emberekkel mutatja be az orvosi szféra kemény mindennapjait – mindezt rengeteg szarkazmussal megfűszerezve.

2. Lost

A 2004-től 2010-ig futó, többek között J. J. Abrams által kreált sorozat hat évadon és 121 részen keresztül meséli el egy lezuhant repülőgép túlélőinek mindennapjait egy lakatlan szigeten. Az akciódús, kiszámíthatatlan, mégis sokszor megindító epizódokban nagyon jó érzékkel keverednek a drámai és a sokkoló elemek – nem csoda, hogy a Lostnak ennyi idő után is ott a helye a legjobb sorozatok között.

3. Született feleségek

A 180 részes szappanopera/sötét komédia nyolc évadon át, 2004 és 2012 között mesélte el egy fiktív amerikai kisvárosban élő csoportnyi nő (Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria) életének történéseit – tele háztartásbeli és családi helyzetekkel, valamint különféle rejtélyekkel, amelyek beárnyékolják a látszólag idilli közösség hétköznapjait. Bár a későbbi évadok során sajnos helyenként a részek minőségén is meglátszott, hogy megromlott a színészek közti viszony, összességében a műfaj talán mai napig legfontosabb alkotásáról beszélhetünk.

4. Veronica Mars

A sorozat egyszerű, mégis izgalmas struktúrát követ: az epizódokban Veronica (Kristen Bell), egy középiskolás lány besegít az apja nyomozóirodájában, és különböző ügyeket próbál felderíteni, miközben egy egész évadon átívelő rejtély megoldásán is dolgozik. A történet a gyenge nézettségi adatok miatt első körben csak három évadot élt meg 2004 és 2007 között, 2019-ben azonban kihoztak belőle egy negyedik, utolsó szezont. A sorozat kulturális jelentősége ma már vitathatatlan, többek között azért is, mert olyan, később világsztárrá vált színészek játszották benne első szerepeik egyikét, mint Jessica Chastain vagy Aaron Paul.

5. Törtetők

A 2004 és 2011 között futó sorozat egy fiatal A-listás színész, Vince Chase (Adrian Grenier) és barátai Los Angeles-i mindennapjait mutatja be nyolc évadon és 96 epizódon keresztül. A hollywoodi törtetést nagy vonalakban Mark Wahlberg fiatalkori, balhés időszakáról mintázták. A szatirikus történet humorosan, mégis lebilincselően mutatja be az amerikai filmes közeg mechanizmusait, mindeszt pedig elképesztő sztárparádéval illusztrálja – többek között Kanye West, Christina Aguilera, Jessica Alba, LeBron James és Eminem is feltűnik egy-egy cameo erejéig.

+1: X-Faktor

Kakukktojás a listán, hiszen nem tévésorozatról, hanem tehetségkutatóról van szó, de bizony: Simon Cowell realityje is 2004-ben debütált Angliában. A showműsor 2018-ig tizenöt évadot élt meg, 2021-ben viszont bejelentették, hogy a gyenge nézettség miatt az Egyesült Királyságban egy darabig nem lesz újra X-Faktor. A franchise népszerűsége ennek ellenére világszerte rengeteg országban töretlen, a 2024-ben érkező tizenkettedik magyarországi évad mellett például Dániában, Olaszországban és Indonéziában is nemsokára jön az újabb szezon.

A figyelmetekbe ajánljuk