bob marley frida kahlo winston churchill
Profimedia-Red Dot

Így búcsúztak a legnagyobbak: 8 történelmi személy és utolsó mondataik

A történelem során számos ikonikus alak emlékezetes pillanatokat hagyott maga után, ezek közé tartoznak még a halálos ágyukon elhangzott utolsó mondatok is. Ezek a szavak gyakran megörökítik az egyén személyiségének, életfilozófiájának vagy éppen a pillanatnyi helyzetének az esszenciáját, amelyek akár értékes üzeneteket hordozhatnak. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy ezeknek a mondatoknak nincsen különleges jelentőségük, csupán az idő elteltével mi habosítjuk fel őket.


Karl Marx

karl marx

Shutterstock

Az utolsó szavak olyan bolondoknak valók, akik nem mondtak még eleget.

Ezek voltak az utolsó szavak, amelyeket a német filozófus, Karl Marx 1883-ban a házvezetőnőjének mondott, miután az megkérdezte tőle, van-e még mondanivalója.

Ez is érdekelhet: Öt ismert történelmi személy, aki elképzelhető, hogy nem is létezett

John Adams (az USA második elnöke)

john adamsen.m.wikipedia.org
Thomas Jefferson él.

John Adams és Thomas Jefferson riválisként indultak, később azonban barátok lettek. Halálos ágyán állítólag azt emlegette fel, hogy egykori ősellensége még mindig él. A sors pikantériája, hogy Jefferson néhány órával korábban halt meg. Az pedig csak hab a tortán, hogy a két elnök a függetlenségi nyilatkozat ötvenedik évfordulóján hunyt el, 1826. július 4-én.

Frida Kahlo

frida kahloGetty Images
Remélem, hogy az elmenetel örömteli lesz és soha nem térek vissza.

A legendás mexikói festőnő, utolsó gondolatát 1954-ben, néhány nappal halála előtt jegyezte fel személyes naplójába.

Thomas Edison

thomas edisonen.wikipedia.org
Nagyon szép ott kint.

Thomas Edison halála előtt egy pillanatra magához tért a kómából, és ezt súgta utoljára a feleségének. Valószínűleg kinézett az ablakon és a kilátásra gondolt, míg néhányan egy sokkal magasztosabb üzenetet próbáltak belelátni.

Oscar Wilde

oscar wildeen.wikipedia.org
Vagy ez a tapéta megy innen, vagy én!

A végsőkig szellemes író és költő, Oscar Wilde fülfertőzése – amelyet a börtönben kapott – életveszélyessé vált. Az orvosok javasolták neki a műtétet, de az egyetlen dolog, ami heves fájdalmai közepette is bosszantotta, az a Left Bank Hotel szobájának tapétája volt. Halála után a tapétát eltávolították, és emlékszobát alakítottak ki ott: épp olyat, mint amelyben Wilde élt.

Steve Jobs

Steve Jobs telefonnalWikimedia
Ó váó, ó váó, ó váó!

Steve Jobs utolsó napjairól testvére számolt be részletesen. Az Apple-alapító utolsó pillanataiban feleségét, testvérét és gyermekeit nézte, majd a válluk fölé pillantott, mintha már látná mi vár rá, majd egy nagyot sóhajtotta és ezt monda.

Olvasd el ezt is! 5 történelmi személy, aki nyomtalanul eltűnt

Winston Churchill

winston churchillen.wikipedia.org
Unom az egészet.

Winston Churchill kiemelkedő képességű államférfi volt, aki remek szónoklataival és stratégiai meglátásaival a 20. századi történelem egyik legkiemelkedőbb alakjává vált. Az egykori brit miniszterelnök kilenc napig volt kómában halálát megelőzően, de előtte még ezzel a rövid, ugyanakkor lényegre törő mondattal búcsúzott.

Bob Marley

bob marley

Getty Images

Pénzen nem vehetsz életet.

A legendás zenész, Bob Marley daganatos betegségben szenvedett, a sikerei és az ezzel szerzett pénz azonban neki sem voltak elegendőek arra, hogy győztesként kerülhessen ki ebből a harcból. Ezeket a szavakat fiának, Ziggynek mondta, mielőtt 1981-ben, 36 évesen elhunyt.

A figyelmetekbe ajánljuk